Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Alienist S02E01: sfeervol en imposant

  •  
22-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
The Alienist S02
Grotesk misdaaddrama moet het niet per se hebben van originaliteit, maar wel van de looks.
Het tweede seizoen van The Alienist, getiteld Angel of Darkness (naar het boek van Caleb Carr), staat in het teken van de zoektocht naar een babymoordenaar die rondsluipt in New York. De eerste aflevering begint met een vrouw die wordt geëlektrocuteerd, nadat ze de door de rechter verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op haar baby. Het is een opmerkelijke veroordeling aangezien het lijkje nooit is aangetroffen. Psychiater Laszlo Kreizler (Daniel Brühl) en privédetective Sara Howard (Dakota Fanning) pleiten tevergeefs voor de vrijlating van de vrouw. Als Howard wordt ingehuurd om nóg een verdwijning van een baby te onderzoeken, dan begint ze verbanden te zien.
De eerste baby wordt vervolgens aangetroffen in een poppenwinkel. Het is een grotesk tafereel dat uitstekend past in de boodschap die de thriller uitdraagt: hoewel New York anno 1896 geciviliseerder oogt dan ooit, tref je in de duistere hoekjes van de stad zaken aan die het daglicht niet kunnen verdragen. Vandaar ook dat de aflevering begint met een vogelvluchtperspectief van Manhattan, met al die steegjes waar hypothetische daders zich verstoppen. Of later in de aflevering, wanneer Howard op een plaats delict een vluchtweg ontdekt die leidt naar het immer drukke 5th Avenue (in de mensenmassa is het moeilijk zoeken naar een moordenaar).
The Alienist S02
Een ander interessant thema dat The Alienist tegelijkertijd aansnijdt is feminisme: de vrouw die op de elektrische stoel belandt is daar terechtgekomen omdat ze vanwege arbitraire motieven is aangemerkt als dader. Dat heeft véél te maken met haar vrouw-zijn, weet Howard, die naarstig strijdt voor vrouwenrechten. Het kost de privédetective die bij de New Yorkse politie werkte dan ook veel moeite om dezelfde toegang te krijgen tot plaatsen delict als haar mannelijke vakgenoten. En als ze wordt ingehuurd voor een klus vanwege haar connectie met Kreizler, dan wijst ze de potentiële opdrachtgever op haar eigen talenten (je hebt niet altijd een man nodig, is het devies).
The Alienist S02
Ondanks deze interessante invalshoeken ontbreekt het bij The Alienist aan originaliteit. Zie voor een beter voorbeeld van een historisch misdaaddrama bijvoorbeeld het deze zomer bij Ziggo verschenen Perry Mason. Maar ere wie ere toekomt: ook het tweede seizoen van The Alienist ziet er sfeervol en imposant uit, en ook daar valt wat voor te zeggen.
The Alienist S02, vanaf 22 oktober 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!