Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Alienist S01E01: pioniers op zoek naar seriemoordenaar

  •  
19-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
The Alienist
In het smoezelige New York van de 19e eeuw wordt naar hartenlust gemoord.
Het is 1896 en Lady Liberty is vanuit haar sokkel op Liberty Island in de New Yorkse baai getuige van een brute moord: een dertienjarige prostituee – een jongen verkleed als meisje – wordt dood aangetroffen op een brug. Zijn ogen zijn opgepeuzeld door raven en / of ratten; zijn geslachtsorgaan is verwijderd. De nieuwsgierige criminoloog (en forensisch psychiater) avant la lettre dokter Laszlo Kreizler (Daniel Brühl) wil meer weten over de toedracht, en stuurt zijn rechterhand John Moore (Luke Evans) naar de plaats delict. Daar treft hij toekomstig president Teddy Roosevelt (Brian Geraghty), die als inspecteur verantwoordelijk is voor het onderzoek.
De coulante diender geeft Moore – een befaamde illustrator – permissie om een schets te maken van het bloederige tafereel. Die tekening is in Kreizlers ogen te gestileerd, maar dient evenwel als uitgangspunt voor het forensisch onderzoek dat zal volgen. Onderzoek dat hier overigens nog in de kinderschoenen staat: Kreizler en zijn kompaan zijn pioniers. Net zoals ook de hoofdpersonages van respectievelijk Mindhunter (jaren 70) en Manhunt: Unabomber (jaren 80 en 90) innovatief onderzoek deden naar ‘een persoon die meerdere moorden pleegt’, oftewel een seriemoordenaar – een woord dat tegen het einde van de negentiende eeuw nog niet bestond.
4985.w2070.0.cc1213b
De wijk Lower East Side, in het zuidoosten van Manhattan, is het werkveld van de dader in The Alienist. Het is een smoezelig kwartier, waar armoede prevaleert. De maffia buit de immigranten in de buurt ten volle uit. Budapest doet trouwens overtuigend dienst als New York City. Met gekkenhuizen, hoerenkasten en de welbekende donkere stegen. Dat The Alienist (vooralsnog) wisselend is ontvangen is raadselachtig. Het is vrijwel onmogelijk om nu al te concluderen dat de thriller een instant succes is, maar aan de cast zal het niet liggen. Ook Dakota Fanning, als de vastberaden assistent van inspecteur Roosevelt, is een fijne toevoeging.
Met The Alienist, een verfilming van het gelijknamige boek van Caleb Carr uit 1994, krijgt de seriemoordenaarscanon er weer een titel bij. Langzaam maar zeker krijgen we vat op de geschiedenis van deze psychopaten, van Jack the Ripper tot Ted Kaczynski.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!