Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Tehran S01E01-02: grote (en spannende) wisseltruc

  •  
24-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
Tehran
Spionageserie van de makers van Fauda speelt zich af in de Iraanse hoofdstad.
Een jong Israëlisch echtpaar reist vanuit hun thuisland via Jordanië naar India. Het is goedkoper, maar is het wel verstandig? Het is geen vraag die zomaar uit de lucht komt vallen. Intercontinentale vluchten vliegen dagelijks boven gebieden waar andere regels en wetten gelden. Dat is natuurlijk de insteek in Tehran: de twee jongelingen komen door een noodlanding – iets met de boordcomputer – plotseling terecht in de Iraanse hoofdstad. Waar ze ongewenst zijn: Israëliërs krijgen pertinent geen visum voor Iran. Wel worden ze onderworpen aan een ferm kruisverhoor, want op de luchthaven gebeuren verdachte zaken, waaronder een opmerkelijke wisseltruc in de toiletten.
Want in het vliegtuig reist eveneens een Israëlische spionne (Niv Sultan speelt Tamar Rabinyan) mee. Ze is op een missie om een elektriciteitscentrale te hacken – zodat de Israëliërs een bombardement kunnen uitvoeren – maar wordt op het vliegveld herkend door haar landgenote die deze informatie noodgedwongen deelt tijdens een ijzig gesprek met veiligheidsagent en beroepsengerd Faraz Kamali (acteur Shaun Toub schitterde ook in Homeland). Wat volgt is een kat-en-muis-spel, en dat is iets waar de makers – waarvan een groot deel tevens aan Fauda werkt – ontzettend in bedreven zijn. En door de actie in Iran te situeren is de voertaal – wanneer Israëliërs met Iraniërs spreken – Engels, een slimme zet.
Tehran
Maar Tehran zal vast en zeker ook bekritiseerd worden. Het is een Israëlische productie die een naargeestig beeld neerzet van Iran. Een land waar je wordt onthaald door lijken die aan grote kranen bungelen en waar vrouwen geen recht van spreken hebben. Dat is natuurlijk ten dele waar, maar ook zeer eenzijdig. Showrunner Moshe Zonder en zijn collega’s verdedigen hun werk steevast met het argument dat ze er ook geen geheim van maken dat ze een verhaal vertellen vanuit Israëlisch perspectief. Je voelt dan ook in menig scène dat kennis over het land ontbreekt. De actiethriller zal zich in navolging van Fauda niettemin zonder twijfel ontpoppen als internationale hit.
Tehran S01, vanaf 25 september 2020 op Apple TV+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!