Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Swanenburg S01: smaakt naar meer

  •  
19-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1381 keer bekeken
  •  
Swanenburg
De vaderlandse televisie heeft een kleine canon opgebouwd van dramaseries over ingewikkelde rijke families.
Foto credits: KRO-NCRV
De vaderlandse televisie heeft een kleine canon opgebouwd van dramaseries over ingewikkelde rijke families. Van die dynastieën met een onuitstaanbare potentaat als pater familias, een zichzelf wegcijferende moeder en tot op het bot verwende onmogelijke kinderen. Denk aan Oud Geld, Bloedverwanten, Westenwind en De Fabriek. Vaak is er ook een familiebedrijf in het spel met opvolgingskwesties, verborgen financiële problemen, en vijandige concurrenten.
De komende vijf weken krijgen we er zo’n familie bij in de gloednieuwe dramaserie Swanenburg over de familie Praal, woonachtig op landgoed Swanenburg. De Praaltjes zijn een fascinerend stel voorname types, gezegend en belast door voorspoed, geld, tradities, oud zeer en een familiebedrijf. Denk aan de rijkste stukken van Bloemendaal en Aerdenhout en er doemt een beeld op van dit gezin, bestaande uit vader Jack, moeder Caroline, dochters Iris en Eva en zoons Benno en Dirk. Paarden fokken, beetje jagen, dat werk. Niet typisch ouderwets bekakt echter: de oudste zoon Praal runt een chique nachtclub.
Maar of het beeld van een moderne geprivilegieerde familie correct blijkt, is afwachten: Swanenburg houdt, althans in de eerste aflevering, de kaarten nog wat tegen de borst en dat is intrigerend. Ook boeiend is het tempo van vertellen. In die eerste aflevering ligt het tempo van de vertelling vrij laag – niet saai – maar het uitzendschema is dat bepaald niet. We kunnen in hoog tempo over-zomeren met de Praaltjes, die ons twintig afleveringen van veertig minuten lang zullen bezighouden, maandag tot en met donderdag, vijf weken achter elkaar.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Wat wel meteen duidelijk is en ook intrigerend: pater familias Jack Praal - een lekkere rol van Aus Greidanus sr. (De 12 van Oldenheim, Oude Liefde) - is al in de eerste scène morsdood en wordt begraven. Dat betekent niet dat we hem niet leren kennen, want de serie is vooral een verslag van de vier weken vóór Jacks dood. Maar wat we al meteen ontdekken, als de begrafenis koud is afgelopen, is dat zijn dood de belangstelling van de politie heeft. Twee rechercheurs verzoeken moeder Caroline Praal (Tine Joustra) en de kinderen om een gesprek na afloop van de plechtigheid, te voeren op hun landgoed Swanenburg. Waarom? We weten het nog niet, mogelijk pas in aflevering 20.
Het is wel een sterk begin dat je bijblijft, want niet alles is dus zo gerieflijk en gemoedelijk als het vier weken eerder nog leek, als we de verjaardag van Caroline vieren en we alle familieleden en hun geliefden – of gebrek daaraan – en kinderen ontmoeten. Jack blijkt een opvliegend type, zus Iris woedend en ontwijkend. Maar in aflevering 1 krijgt vooral zoon Benno de aandacht. Een op het eerste (en tweede) gezicht joviale charmante man-child die een naar tienerdochter Coco genoemde (of andersom, God verhoede) hippe nachtclub heeft die net als Benno zelf een tikje louche over komt.
Swanenburg
De boeiendste van het stel is echter de stille, bedeesde en eveneens woedende jongste zoon Dirk, een erg fijne rol van Jan-Paul Buijs, de geweldige quizmaster Frederik Kaak uit de komedie TreurTeeVee. Hem overkomt op het einde van deel 1 iets dat Swanenbrug misschien uiteindelijk in de richting van een moord-mysterie duwt, maar dat kunnen we dus vanaf nu semi-dagelijks gaan uitvinden. Het begin smaakt naar meer.
Swanenburg S01, vanaf 19 juli 2021 elke maandag tot en met donderdag op NPO 1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!