de Lagarde

Suspect S01E01-02: uitleggerig maar spannend

  •  
27-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2062 keer bekeken
  •  
Suspect

Britse remake van Deense thriller over een rechercheur (ditmaal gespeeld door James Nesbitt) die zoekt naar de moordenaar van zijn dochter grossiert in uitstekende casting.

Foto credit: Freemantle / Channel 4

Rechercheur Danny Frater (James Nesbitt uit The Missing) komt op een dag even buurten bij patholoog Jackie (Joely Richardson) in het mortuarium. Maar wie is eigenlijk die overleden vrouw op de brancard? Onder een wit doek ziet hij een donkere haarkleur. Dan valt hem een ketting op. En al snel begint het hem te dagen. Hij besluit te kijken en ontdekt zijn dochter Christina (Imogen King). Voor fervente kijkers van misdaaddrama’s en 'Scandi noir' zal deze premisse bekend in de oren klinken. Suspect is namelijk een Engelstalige remake van het Deense Face to Face waarin Nesbitt de rol speelt die in de Deense variant toebedeeld is aan Ulrich Thomsen.

Op zich is dat een goede zet. Je zou bijna kunnen stellen dat Nesbitt de Britse Thomsen is: beide mannen moeten het hebben van hun norse blik. Daarnaast is de casting van Suspect om je vingers bij af te likken. In de tweede aflevering is Niamh Algar (MotherFatherSon) te zien als Christina’s vriendin. Ook Richard E. Grant komt later in het seizoen voorbij. Daarnaast hanteert scenarist Matt Baker min of meer dezelfde formule als de Deense reeks: elke aflevering is een kammerspiel. Zo speelt de eerste aflevering zich dus af in een mortuarium; de tweede aflevering in Christina’s woning, waar ze ogenschijnlijk zelfmoord heeft gepleegd.

Zijn er dan verschillen tussen de twee misdaaddrama’s? Jawel: de Deense variant oogt klinischer, rauwer, minder opzichtig. Misschien wel omdat Suspect al snel begint te leunen op een donkere mise-en-scène en op melodramatische orkestmuziek. Wat bovendien vooral opvalt is dat de Britse remake nogal uitleggerig is: Richardsons personage begint in de eerste aflevering al helemaal tot in detail uiteen te zetten hoe de fysieke staat van Christina is, terwijl het veel leuker is om de verdeling van dat soort relevante informatie juist uit te spreiden over een heel seizoen. Niettemin is alleen al de casting reden genoeg om je televisie op Suspect af te stemmen.

Suspect S01, vanaf vrijdag 27 mei 2023 te zien op België Eén

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!