Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Gevoel voor Tumor S01E01: sterk en kwetsbaar

  •  
20-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
Gevoel voor Tumor

De Vlaamse serie Gevoel voor Tumor draait om een levenslustige medicijnstudent die zelf in het ziekenhuis belandt als hij plots kanker blijkt te hebben.

Kan je overal grappen over maken? Ja, dat kan, althans, in Nederland, tenzij de rechter zegt dat een ander wettelijk grondrecht nóg belangrijker is dan de vrijheid van meningsuiting. Maar toch blijven er onderwerpen die zich lastiger lijken te lenen om normaal mee om te gaan. Kanker is zo'n onderwerp, al deden eerder komiek Seth Rogen met zijn breekbare 50/50 en actrice Laura Linney met haar The Big C een dappere poging.

In dezelfde lijn ligt de sterke Vlaamse serie Gevoel voor Tumor, waarin we worden meegesleurd in de maalstroom waar de 25-jarige student Tristan in belandt als hij kanker blijkt te hebben. Zijn succesvolle leven vol vrouwen, rugbybranie en getapte studieresultaten lijkt ten einde te komen; zijn uitgestippelde toekomst is opeens onzeker. Opeens zit Tristan aan de andere kant van de 'slechtnieuwsgesprekken' waar hij tijdens zijn college nog wat lacherig over deed.

7825.w1777.0.186e657

Gevoel voor Tumor is een bijzondere, zeer goed verzorgde en relevante serie die de emotionele achtbaan die patiënten doormaken tijdens hun behandeling, zonder gene of terughoudendheid met humor te lijf durft te gaan. De relativerende grappen zijn subtieler dan de wat flauwe titel doet vermoeden; het is de makers, onder leiding van bedenker Leander Verdievel (die zelf op zijn 23e kanker kreeg) gelukt de juiste balans te vinden, zonder over de schreef te gaan óf de harde realiteit uit de weg te gaan. Ook voor kankerpatiënten gaat het leven gewoon door en kan er soms ook worden gelachen, zelfs al kan de omgeving dat vaak niet goed snappen.

Een slimme zet is het ook geweest om de strijd niet alleen door de ogen van de levenslustige Tristan te tonen, maar ook door de ogen van zijn lieve familie en vrienden, die zich ook lastig houding weten te geven in de ontstane situatie. In de sterke cast vallen vooral Els Dottermans en Dirk Van Dijck op als zijn ouders; die laatste steelt met zijn reclamespotje in de eerste aflevering instant de harten van het vermoedelijk toch al flink ontroerde tv-publiek.

Gevoel voor Tumor S01, vanaf 20 april 2020 op Netflix en tevens te zien bij NPO Plus

Gevoel voor Tumor S01, vanaf 1 april 2019 op Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!