de Lagarde

Station 19 S01E01: zoetsappig, flauw en melodramatisch

  •  
06-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
190 keer bekeken
  •  
Station 19
Het met weinig durf en innovatie gemaakte Station 19 leunt hevig op zijn ziekenhuis-zus Grey's Anatomy.
Foto credits: ABC
Wie zijn televisie afstemt op de nieuwe brandweerserie Station 19 zal het knapste brandweerkorps van de Verenigde Staten zien, gevestigd in Seattle. De brigade wordt uitsluitend opgevuld door topmodellen, zo willen de makers je doen geloven. En nog mooier: de burelen van Grace Hospital – het befaamde ziekenhuis uit Grey's Anatomy – liggen slechts enkele straten verderop. Station 19 is – na Private Practice (2007-2013) – namelijk de tweede spin-off van de nog steeds immens populaire ziekenhuisserie. Schijnbaar is de bron nog niet opgedroogd, en was het hoog tijd voor het paradepaard van zender ABC om een nieuwe televisiedochter op de wereld te zetten.
De hoofdpersoon of ‘Meredith Grey (Ellen Pompeo)’ van Station 19 is Andy Herrera (Jaina Lee Ortiz): een jonge, talentvolle brandweervrouw die met veel vreugde werkt onder haar vader Pruitt (Miguel Sandoval), de bevelvoerder. Ortiz’ personage verscheen al in de dertiende aflevering van het huidige veertiende seizoen van Grey’s Anatomy, en nu verleent Pompeo Station 19 een wederdienst met een gastoptreden. Want tijdens de uitbraak van een brand verliest Pruitt het bewustzijn, waardoor het hele brandweergezelschap terechtkomt bij de eerste hulp, waar ze – hoe kan het ook anders – stuiten op Grey en dat andere vertrouwde Grey’s Anatomy-gezicht Miranda Bailey (Chandra Wilson).
Station 19
Bailey verschijnt ten tonele om Ben Warren (Jason George) – die zijn baan als chirurg heeft verruild voor een baan bij de brandweer – moed in te praten: hij moet niet voortdurend lullen over hoe goed hij wel niet is, maar het simpelweg laten zien. Maar de personages in Grey’s Anatomy en Station 19 praten juist zo graag over zichzelf, en over hun triomfen. Ze zijn onuitstaanbare narcisten, die tijdens grote branden mondaine discussies voeren en elkaar op pedante wijze de les lezen. Aangevoerd door een nukkige baas (had Sandovals personage niet al tien jaar eerder met pensioen moeten gaan?) en zijn secondant/onderbroekmodel Jack Gibson (Grey Damon).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Gibson heeft een – soort van? – relatie met Herrera, maar Herrera wil nog wel eens het bed delen met de man met wie ze ooit naar het bal ging: politieagent Ryan Tanner (Alberto Frezza). Er valt voor haar dus nog genoeg te kiezen, en op deze manier is er tussen de brandslangen en huilscènes in de voorraadkamer door dus ook ruimte voor seksscènes . Ook die gimmick – het voortdurende geneuk en gehuil – uit Grey’s Anatomy heeft showrunner Stacy McKee zonder blikken of blozen geïmplementeerd in Station 19. Over McKee gesproken: zij schreef mee aan 33 afleveringen van Grey’s Anatomy en was bij 231 afleveringen betrokken als producent. Dat is een behoorlijke brok ervaring. Ze heeft de door Shonda Rhimes – de showrunner van Grey’s Anatomy – gegunde spin-off dan ook zeker verdiend, zou je zeggen.
Station 19
Uit alle aanwijzingen uit de pilotaflevering blijkt dat Station 19 hevig leunt op haar grote ziekenhuis-zus, met zoetsappige muziek, flauwe humor en liters melodrama. Hier is geen sprake van televisie-innovatie of durf. Hier is sprake van zoveel mogelijk omzet draaien voordat de hele formule, oftewel de franchise, in vlammen opgaat. In de openingsscène zegt een personage voorafgaande aan een brand: 'Ik wil mezelf zijn, in mijn eentje.' Dat zal Station 19 zeker niet gaan lukken.
Station 19 S01, vanaf 7 mei 2021 op Videoland
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!