Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Star Trek: Discovery S02E01: de terugkeer van Spock

  •  
18-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Star Trek: Discovery S02
Nieuwe showrunner Alex Kurtzman brengt fijne veranderingen.
Het eerste seizoen van Star Trek: Discovery kreeg gemengde reacties. Zoals vaak in een eerste seizoen was er veel ambitie, maar weinig ruimte. Ook kreeg het kritiek van fans over het uiterlijk van de Klingons. Er was zelfs een #NotMyKlingon trending. De voormalige showrunners Aaron Harberts en Gretchen Berg werden vervangen vanwege verbaal geweld en een te hoog budget. Nu staat de serie onder de creatieve leiding van Alex Kurtzman (medebedenker en uitvoerend producent van de serie en de meest recente Star Trek-films van J.J. Abrams). Zorgt hij voor wat ademruimte in het tweede seizoen? Uitgaande van de eerste aflevering is het antwoord ‘ja’.
Hoewel de oorlog met de Klingons over is, heeft de volgende dreiging zich al gemeld. Het tweede seizoen belooft daarmee net zoveel actie als het eerste. Gelukkig lijkt er dit seizoen wel meer ruimte te worden gegeven aan 'characterbuilding'. De seizoenspremière duurt een uur en slaagt erin een stevige basis neer te zetten voor de rest van het seizoen. Er wordt een nieuw en charismatisch karakter geïntroduceerd: kapitein Christopher Pike (Anson Mount; Inhumans, Hell on Wheels).
8174.w1200.0.1b9a464
Het commando van de Discovery wordt tijdelijk overgenomen door kapitein Pike van de USS Enterprise. 'Er zijn zeven rode uitbarstingen in een gebied van 30.000 lichtjaren gesignaleerd die gesynchroniseerd waren', aldus Pike wanneer hij vertelt waarom hij het schip overneemt.
8175.w1200.0.8a80fb0
Pike heeft een fijne leiderschapsstijl en lijkt ruimdenkend te zijn. Zo vraagt hij alleen iedereens naam en niet hun rang, wanneer ze op het punt staan om met ‘warp speed’ naar het gebied van de rode verschijningen te gaan. Ook zegt hij 'probeer wat plezier te hebben' tegen Michael. Zou dit een hint zijn dat seizoen twee een stuk minder duister wordt dan het eerste?
Michael Burnham (Sonequa Martin-Green; The Walking Dead) krijgt in ieder geval meer ruimte voor diepgang dit seizoen. Door de confrontatie met de USS Enterprise wordt zij herinnerd aan haar vervreemde pleegbroer Spock (Ethan Peck; The Holiday Calender , Madam Secretary), die daar is gestationeerd. Hierdoor duikt zij terug in hun jeugd, wat een interessante onthulling belooft voor later in het seizoen.
8173.w1500.0.7e17fd3
Aan het begin van de aflevering zegt Michael: 'We hebben altijd naar de sterren gekeken om te doorgronden wie we zijn'. Zullen de mysterieuze rode uitbarstingen de sleutel hiervoor zijn?
Star Trek: Discovery S02, vanaf 18 januari elke week een nieuwe aflevering op Netflix.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!