Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Star Trek Discovery S01E10: een van de beste afleveringen tot nu toe

  •  
09-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Star Trek
Met de aflevering Despite Yourself start Star Trek: Discovery met de tweede helft van zijn eerste seizoen, op een nieuwe plek waar niemand zichzelf is.
De USS Discovery is in een parallel universum beland, waar alles anders is. De mensheid heeft zich hier gebundeld en vormt het ultieme kwaad. Deze Terranen staan recht tegenover alles waar Starfleet voor staat. Zoals hoofdpersonage Burnham zegt: 'Het is een tirannieke, racistische, xenofobe cultuur' dat 'is gebaseerd op een onvoorwaardelijke haat voor alles wat anders is.' Een duidelijke kritiek op bepaalde groeperingen in onze wereld. Alle andere rassen in dit universum? Die bundelen hun krachten om als rebellen weerstand te bieden en te vechten voor vrijheid.

Kapitein Lorca hoeft niet lang na te denken. Hij laat de bemanning razendsnel de nieuwe rol van slechteriken aannemen om te overleven. Het schip, de kleding en ook de rollen worden aangepast. Lorca is in dit universum namelijk niet kapitein. De schuchtere en altijd vriendelijke Lilly moet plots de rol van meedogenloze leider aannemen. Ze geeft de vrij duistere aflevering daarmee een fijne, komische noot. Bovendien neemt ze definitief haar positie in als een van de leukste personages van de serie.

De grootste crisis is echter voor Tyler weggelegd. Hij worstelt niet enkel met de realiteit van het spiegeluniversum, maar voornamelijk met het nieuws dat zijn eigen identiteit een complete leugen is. Zijn ware aard uit zich op verwoestende wijze. Terwijl iedereen zich zorgen maakt over Stamets, is het zijn partner dokter Culber die door de handen van Tyler het einde van de aflevering niet haalt. Hiermee heeft het eerste openlijk homoseksuele stel in het Star Trek-universum het niet eens één seizoen volgehouden – al weet je het met de regels van Star Trek natuurlijk nooit.

De enige die niet aan een identiteitscrisis leidt, is de serie zelf. Despite Yourself spiegelt afleveringen van vorige Star Trek-series waarin het parallelle universum wordt bezocht. Het is zelfs een van de beste afleveringen tot nu toe. Dat is ongetwijfeld deels te danken aan regisseur Jonathan Frakes, onder Star Trek-fans beter bekend als de acteur achter William T. Riker van Star Trek: The Next Generation. De uitstekende aflevering is de start van wat een duistere tweede helft van het seizoen belooft te worden. En hoewel dit een prequel is, biedt Discovery ondanks veel herkenbare Star Trek-elementen bovenal een onzekere toekomst. En dat is voor kijkers alleen maar interessant.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!