de Lagarde

Spiral (Engrenages) S08E01: vuig en hardvochtig

  •  
17-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Spiral
Spannend Frans televisiedrama biedt ook in het achtste seizoen een fascinerende dwarsdoorsnede van het Parijse politieapparaat.
Aan de voet van de Parijse Sacré-Coeur basiliek gebeuren zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, getuige de openingsscène van de eerste aflevering van het achtste seizoen van Spiral. Een overleden tienerjongen wordt in een wasserette aangetroffen in een wasdroger. Het is een koddig maar gruwelijk gezicht. De politiebrigade van rechercheur Ali Amrani (Tewfik Jallab) wordt aangesteld om de misdaad op te lossen. En Ali en zijn collega’s kunnen wel een beetje positieve aandacht gebruiken: de eenheid heeft na de perikelen van vorig seizoen, die leidden tot de arrestatie van kapitein Gilou (Thierry Godard), een slechte reputatie.
Tegelijkertijd verleggen de makers van Spiral zoals gebruikelijk de focus naar het justitiële aspect van het bestrijden van misdaad, met een jonge officier van justitie (Audrey Fleurot) die direct in het diepe wordt gegooid en in een web van intrige belandt. En Gilou moet ervoor zorgen dat hij onschuldig wordt verklaard, terwijl hij in de gevangenis ook aanknopingspunten ziet met lopende criminele zaken, en probeert een bende te infiltreren.
Het politiedrama biedt in die zin, in het kielzog van Amerikaanse titels als Law & Order: Special Victims Unit, al sinds 2005 een soort fascinerende dwarsdoorsnede van het multiculturele Parijse politieapparaat. En een vuig, hardvochtig beeld van de Parijse misdaad. Ook in het achtste seizoen, waarin de vondst van de jongeling wordt gekoppeld aan drugs, Marokkaanse gevangenissen en allerlei andere louche praktijken. Het valt goed te begrijpen dat de rechercheurs aan het begin van het achtste seizoen klagen over het personeelstekort dat gaandeweg is ontstaan, want zij aan zij met Ali strijden tegen kwaadwillende krachten is een ferme beproeving.
Spiral S08, vanaf 18 december 2020 op Canal Digitaal
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!