Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Soulmates S01E01-03: verliefdheid bepaald door de computer

  •  
07-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Soulmates
Sciencefictiondrama speelt vakkundig met de vraag: wat als de menselijkheid uit onze wereld sijpelt?
Goede sciencefiction oogt ver weg en dichtbij tegelijk. In Soulmates wordt de vraag opgeworpen: in hoeverre speelt spontane verliefdheid, amoureuze intuïtie, nog een rol bij relaties in de toekomst? Bij het bedrijf Soul Connex kunnen ze aan de hand van een nauwgezette test, via een soort algoritme, je perfecte match bepalen. Het drama speelt zich af 15 jaar in de toekomst, waarin het individualisme in een vergevorderd stadium is geraakt en ook gelukkig gehuwde zielen hun vrijpostigheid niet kunnen weerstaan en de proef op de som nemen. Net zoals vandaag de dag veel mensen in een relatie heimelijk op allerlei dateapps actief zijn.
Aan het begin van de eerste aflevering – Soulmates is een anthologieserie, met elke aflevering de focus op andere relatieperikelen – zien we Nikki (Sarah Snook uit Succession ) voorafgaande aan de test, in de wachtkamer bij Soul Connex. Ze zit er, zo blijkt later in de slotscène, niet per se omdat ze het wil, maar omdat haar partner uiteindelijk niet voor haar koos, maar voor een ander, nadat hij de test al in het geniep had genomen. Hun huwelijk verdwijnt als sneeuw voor de zon. In 45 minuten wordt vervolgens teruggeblikt op hoe het zo ver is gekomen, en op hoe Soul Connex de wereld van het daten en gevoelens van verliefdheid an sich desastreus heeft veranderd.
Soulmates
Nu spontane verliefdheid voor sommigen passé is, blijkt er een soortgelijk gevoel te ontstaan wanneer mensen hun match onder ogen komen. Een soort nieuwe vorm van aantrekkingskracht, weten dat je perfecte partner zich ergens op de aardbol bevindt. Maar dan gebaseerd op wetenschap, op data, op empirie. Of toch niet? Of speelt het onderbuikgevoel toch nog ergens een rol van betekenis? Dit is een soort paradox: als mensen willen we alles weten en niets weten. Want als we alles weten verlangen we in sommige gevallen weer naar die tijd dat we niets, of minder wisten.
Soulmates
En ironisch genoeg zorgen de algoritmes van Soul Connex er niet voor dat ruzies en andere akeligheden die ook ontstaan in de ‘perfecte’ relaties ineens tot het verleden behoren, niets is de mens eigen. Uiteraard omdat perfecte relaties non-existent zijn, maar ook omdat er in sommige relaties die schuren tegen perfectie soms flink wordt gebakkeleid. Bovendien blijkt Soul Connex geen onfeilbaar bedrijf, getuige de tweede aflevering waarin een hoogleraar die zijn testresultaten heeft laten blokkeren toch stuit op de vrouw met wie hij is gematcht, of in de derde aflevering waarin vragen worden opgeroepen over open relaties en financiële zorg.
Soulmates
Want is je perfecte partner wel je perfecte partner als hij geen brood op de plank brengt? En verdwijnt fysieke attractie spontaan als je weet dat de grote liefde van je leven elders rondwaart? Ja en nee. Soulmates geeft in die zin, zoals intrigerende sciencefiction betaamt, geen hapklaar antwoord op de relationele vraagstukken des levens, maar doet wel enkele suggesties. En speelt vakkundig met de vraag: wat als alle menselijkheid uit onze wereld sijpelt? Het is een thema dat in Black Mirror , of in zekere zin in Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), misschien al beter is behandeld. Dat neemt niet weg dat Soulmates een welkome aanvulling is op dit futuristische discours.
Soulmates S01, vanaf 8 februari 2021 op Amazon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!