Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Snabba Cash S01E01-03: opwaartse aspiratie

  •  
08-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
455 keer bekeken
  •  
Snabba Cash
De Zweedse misdaadserie schetst een wereld waar misdaad, het zakenleven, en de migrantenervaring met elkaar verbonden kan zijn, met alle gevolgen van dien.
‘Niemand gaat je ooit iets geven. Als je iets wilt, neem het dan’, aldus de succesvolle, steenrijke investeerder Tomas Storm (Olle Sarri). Het is de rode draad in de zesdelige misdaadserie Snabba Cash, waarin misdaad, schuld en liefde met elkaar zijn verweven.
Het werk van de Zweedse auteur Jens Lapidus valt in de smaak bij het grote publiek. Vanaf 2010 werd zijn roman Snabba Cash bewerkt voor het witte doek. De succesvolle Snabba Cash-trilogie met de tot dan toe nog onbekende Joel Kinnaman (The Killing) in de hoofdrol was een groot succes – er was zelfs sprake van een Amerikaanse remake met Zac Efron, maar nu is er een televisieserie. De Netflix-adaptatie speelt zich af tien jaar na de gebeurtenissen in de film, waarin het merendeel van de immigranten nu Syrische Koerden zijn.
Snabba Cash
De weduwe en alleenstaande moeder Leya (Evin Ahmad) is een aspirant-ondernemer die voor haar start-up Target Coach – een bedrijf dat de haalbaarheid van andere start-ups kan berekenen – een investeerder vindt in de narcistische Storm. Maar er is een kink in de kabel: de eerste investeerder in haar bedrijf was de gewetenloze Marcus Werner (Peter Eggers). Storm wil in haar bedrijf investeren onder één voorwaarde: Leya moet vrij zijn van Werner. Dit vereist een flinke smak geld die Leya niet op legale wijze kan verkrijgen en ze schakelt de hulp in van haar criminele zwager, Ravy (Dada Fungula Bozela). Intussen knoopt ze een romantische relatie aan met de sombere bruiloftszanger, Salim (Alexander Abdallah), maar niets is wat het lijkt.
Snabba Cash
Scenarist Oskar Söderlund ( Rebecka Martinsson ) schreef samen met Lapidus het scenario. Het schrijversduo weet in de eerste afleveringen de balans te bewaken met de verschillende personages en subplots die elkaar razendsnel opvolgen. Er zijn veel toevalligheden in de serie: levens en lotsbestemmingen die met elkaar verweven zijn met verassende uitkomsten.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Snabba Cash
Ieder personage houdt zich vast aan zijn of haar innerlijke kompas. Leyla is enerzijds een coole zakenvrouw, maar neemt ontzettend veel ondoordachte beslissingen,  Ravy's bendeleden klampen zich vast aan wederzijdse loyaliteit om te overleven, en Salim wil zich ontworstelen uit zijn omgeving, maar zit muurvast. In de derde aflevering schiet de intensiteit gestaag omhoog, en sluimert er een allesomvattend gevoel van onbehagen door wanneer Leya’s wereld steeds kleiner wordt en ze verstrikt raakt in de Stockholmse onderwereld.
Snabba Cash
Zweden staat bekend als een van de meest egalitaire samenlevingen, maar eigenlijk geldt dat alleen voor de bovenste klasse. Kunnen mensen die niet met een zilveren lepel in de mond zijn geboren, stinkend rijk worden, zonder anderen te benadelen? Nee, eigenlijk niet. Voor Leya, Ravy en Salim geldt: één slechte beslissing kan leiden tot telbare andere, en de dag dat je een te hoge prijs zal betalen komt steeds dichterbij.
Snabba Cash S01, vanaf 7 april 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!