Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Siren S01E01-03: niet zomaar een zeemeermin

  •  
01-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
308 keer bekeken
  •  
Siren
Vergeet wat je gezien hebt bij De Kleine Zeemeermin. De meerminnen in Siren hebben erg scherpe tanden.
Dat niet alle zeemeerminnen (en -mannen) alleen maar gracieus en ongevaarlijk zijn bewezen Drew Goddard en Joss Whedon al op hilarische wijze in de slotscène van The Cabin in the Woods. Ook de zeemeerminnen in de serie Siren (de eerste twee seizoenen zijn te zien bij Videoland) zou je niet onverwachts in het wild willen tegenkomen. Of, zoals de nietsvermoedende vissers in de pilot, in je net willen vangen.
Niet alleen bijt de vers gevangen zeemeermin (Sibongile Mlango, Lost in Space ) – letterlijk – van zich af, hun vangst trekt ook de aandacht van de overheid. Nog geen vijf minuten nadat ze hun net binnengehaald hebben is Defensie ter plaatse en worden zowel de meermin als een van haar slachtoffers met een helikopter afgevoerd.
Siren
De volgende dag wankelt een onbekende, naakte vrouw (de Belgische Eline Powell) het nabijgelegen vissersdorpje Bristol Cove binnen, om in de buurt van mariene bioloog Ben (Alex Roe) ter aarde te storten. ‘Ryn’, zoals ze later blijkt te heten, is een vrouw van weinig woorden – nu was dat bij Ariel in De Kleine Zeemeermin ook geen onoverkomelijk probleem – maar heeft wel een zangstem waarmee ze iedereen om haar heen weet te betoveren.
Ryn en haar soortgenoten zijn een intrigerende mix van de zeemeerminnen en de sirenes (half vogel, half vrouw) uit de Griekse en de selkies uit de Schotse mythologie (zeehonden die in mensen kunnen veranderen, zoals in de speelfilm Ondine). Eline Powell is daarbij goed gecast. Op het vaste land gedraagt Ryn zich schichtig en onvoorspelbaar als een verwilderde kat, met als grote verschil dat Ryn in staat is met haar handen de nek van een volwassen man te breken. Zoals Helen (Rena Owen), een excentrieke lokale winkelierster, al waarschuwde: zeemeerminnen zijn roofdieren. Alle andere wezens, of dat nu mensen zijn of makreelhaaien, zijn hun prooi.
Siren
Tegenover Powell steekt haar mannelijke tegenspeler Alex Roe een beetje flets af. Wat dat betreft is Fola Evans-Akingbola een grotere aanwinst als Maddie, Bens uiterst begripvolle vriendin, die het de normaalste zaak van de wereld vindt dat Ben een hele dag niets van zich laat horen om op zoek te gaan naar deze mysterieuze en verleidelijke jongedame. Ook Maddie is namelijk niet immuun voor Ryns charme. Maar waar de combinatie Ryn-Ben er eentje is die we wel verwachten, zie je tussen Ryn en Maddie daadwerkelijk de chemie.
Siren S01-02, vanaf 1 juni 2020 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!