Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Silent Witness S26E01: nieuw seizoen volgens de bekende formule

  •  
18-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1995 keer bekeken
  •  
Silent-Witness-season-26-BBC-8a7d59a

De succesvolle Britse misdaadserie Silent Witness is terug met alweer het 26e seizoen. Vaste kijkers zullen wederom smullen van de gedetailleerde moordonderzoeken, al is het wel meer van hetzelfde.

Foto credit: BBC / Dan Kennedy

De door BBC geproduceerde politieserie is al bijna dertig jaar op de buis en behoort tot de meest succesvolle programma’s van de Britse publieke omroep. De eerste reeks werd uitgezonden in 1996 en inmiddels wordt er gewerkt aan het 27e seizoen, dat waarschijnlijk ergens volgend jaar zal verschijnen.

De serie draait om een team van forensisch pathologen, onder leiding van dr. Nikki Alexander (Emilia Fox). Ze zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van secties, waarbij de doodsoorzaak van verschillende slachtoffers in moordzaken wordt vastgesteld. De gedetailleerde en waarheidsgetrouwe weergave van die autopsies is waar Silent Witness om bekendstaat: het is dan ook geen serie voor gevoelige kijkers.

In het nieuwe seizoen wordt steeds per twee afleveringen een nieuwe zaak behandeld, zoals ook gebruikelijk was in eerdere seizoenen. Veel van de vaste acteurs keren terug, maar er is ook ruimte voor nieuwe personages. Zo ontmoeten we in de openingsminuten van de eerste aflevering de ietwat houterige, 24-jarige Velvy Schur (Alastair Michael), een nieuw lid van het onderzoeksteam dat in eerste instantie wat op de zenuwen werkt van vaste krachten Alexander en Jack Hodgson (David Caves), maar gaandeweg zijn plek verdient binnen de groep. Ook Gabriel Folukoya (Aki Omoshaybi), een andere nieuwe medewerker, gespecialiseerd in dataonderzoek, zorgt voor wat wrijving met het vaste duo door zijn eigenwijze werkmethodes.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

De opbouw en structuur in de nieuwe reeks moordmysteries voelt vertrouwd: wat begint als een ogenschijnlijk simpel onderzoek naar de doodsoorzaak van een misdaadslachtoffer verandert al gauw in een gecompliceerde zaak vol intriges en dwarsverbanden. Net als in voorgaande seizoenen duikt Nikki Alexander net wat dieper in de moordzaken dan haar collega’s, waardoor ze zichzelf in de problemen werkt bij betrokken criminele organisaties en haar leven gevaar loopt.

Veel nieuws biedt het 26e seizoen dan ook niet. Het is vooral meer van hetzelfde: scherpe dialogen, gevatte oneliners en slim bedachte plotontwikkelingen. De makers werken volgens een vast stramien; een formule die ze weliswaar herhalen, maar die zich door de jaren heen wel heeft bewezen als doeltreffend. Never change a winning team, zal het devies zijn geweest. En daar zal je fans niet over horen klagen.

Silent Witness S26, vanaf vrijdag 14 april 2023 op BBC First

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!