de Lagarde

Sihame S01E01-02: spannende en gelaagde wraakthriller

  •  
27-08-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
Sihame
Een jonge vrouw zint op wraak nadat ze vrijkomt uit de gevangenis, in knappe televisiereeks uit de koker van Achmed Akkabi, de man achter Mocro Maffia.
Foto credit: Mark de Blok
Een jonge vrouw belandt nadat er een compromitterend filmpje van haar op internet is verschenen om onduidelijke reden in de gevangenis. Een ‘re-integratiedeskundige’ vraagt haar enige tijd later, als ze op het punt staat om weer vrij te komen, wat ze nu precies wil: werken? Volwassenonderwijs? Maar Sihame (een sterke rol van Ahlaam Teghadouini) heeft andere plannen. Sihame oogt in de eerste paar minuten als een typisch televisiedrama waarin een vrouw – nadat ze door haar lover is vernederd – haar leven moet herpakken. Totdat het verhaal een onverwachte wending neemt als Sihame een van de mannen die betrokken was bij de video die van haar werd gemaakt op straat tegenkomt.
Hij herkent haar als ‘de kech’ die zijn vrienden op internet vernederden en zij beantwoordt zijn misogyne bespiegelingen met een spuug in zijn gezicht. Waarna een achtervolging volgt die eindigt met Sihame die in een doodlopende steeg geen kant op kan. Hij begint haar al snel te betasten. Totdat het titelpersonage keihard in zijn oor bijt. Ze vlucht weg, maar loopt toch weer terug, om het verrassend genoeg af te maken. Dat haar tegenstander de bijnaam ‘Beltegoed’ heeft maakt deze uitstekend gefilmde scène – de eerste vier afleveringen zijn geregisseerd door Shamira Raphaëla, die vorig jaar al furore maakte met Shabu (2021) – nog smeuïger.
Sihame betekent ‘pijl’ in het Arabisch, en de jonge dame bijt niet alleen van zich af; ze richt in deze onvervalste wraakthriller ook haar pijlen op de mannen die haar iets hebben misdaan; ze is de instigator. In de tweede aflevering wordt een vriend van Sihame die op mannen valt mishandeld – nog meer redenen om toxische masculiniteit te bestrijden, denk je dan als kijker. De acteurs die Sihame’s tegenstanders spelen – een noeste jeugdbende die zijn geld verdient met de verkoop van lachgas  - zijn overigens uitstekend gecast. Dat kan ook niet anders: Sihame is het geesteskindje van Achmed Akkabi , de man achter Mocro Maffia.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Akkabi liet met zijn vorige project al zien dat hij een neus voor goede casting heeft - en het introduceren van nieuwe gezichten. Sommige kijkers zullen daarnaast misschien al snel gelijkenissen zien tussen de twee televisieseries. Hoewel Mocro Maffia vooral een misdaaddrama is en Sihame zich meer laat omschrijven als genretelevisie die bij vlagen memoreert aan Killing Eve (2018-2022). Maar dan vanuit het perspectief van een in Nederland woonachtige vrouw die worstelt met haar identiteit; die bijvoorbeeld een vriendin heeft die ineens een orthodoxere moslima is geworden.
Bijna onopvallend introduceert Akkabi allerlei lagen in een verhaal dat sowieso al zeer intrigeert. Het predicaat ‘genrethriller’ dekt misschien ook niet helemaal de lading. Hoewel de beste genrethrillers ook iets zeggen over de wereld waarin we leven, en dat doet Sihame zonder twijfel.
Sihame S01, vanaf 28 augustus 2022 wekelijks op NPO 3 en NPO Start, en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!