Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Shetland S05E01: onverminderd onderhoudend misdaaddrama

  •  
21-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Shetland
Rechercheur Perez stuit op een groteske vondst.
In een kleine gemeenschap denkt iedereen elkaar te kennen. Daarom denkt men ook steevast bij onraad, dat de daders van buitenaf komen. Maar niets is minder waar – althans daar lijkt het op – in het nieuwe, vijfde seizoen van Shetland.
De eerste aflevering begint met een arm die aanspoelt op het strand. Het is duidelijk dat de ledemaat doelbewust van het lichaam is verwijderd. Even later vindt een andere voorbijganger een hoofd. Zodoende wordt rechercheur Jimmy Perez (Douglas Henshall) ten tonele geroepen. Hij wil op zijn beurt dat een forensisch team van het vasteland komt, hoewel de expert ter plekke hem al kan melden dat de lichaamsdelen in een ton hebben gezeten, in een poging ze op te lossen met een chemisch goedje, en dat is dus niet gelukt.
Breaking Bad-achtige praktijken dus. Op een plek waar geen kip woont. Tóch houden de makers het spannend. Heeft het te maken met de zwendelpraktijken van vissers (die meer dan hun quota vissen, en de overgebleven voorraad illegaal verkopen)? Of misschien is dit een gevalletje mensenhandel? Want saillant is dat het stoffelijk overschot een zwarte man is, uit Nigeria, zo blijkt later. En 'zulke mensen zien we hier niet vaak'.
Zo stuitert de plot alle kanten op, en is het verhaal weer diepgeworteld in de actualiteiten. Want Shetland maakt graag gebruik van die dualiteit: platteland versus de rest van de wereld; klein maar groot van geest. En de makers maken ook gretig gebruik van het ‘ons kent ons’ idee. Zo overhoort Perez’ collega haar vriendin in de kroeg – of zij niet wat weet. En er is ook tijd voor gebbetjes tussendoor (op Tinder kennen de dames uit het dorp iedereen al, wat een teleurstelling).
Shetland is intussen een vlaggenschip van de BBC geworden. Het is precies – getuige de miljoenen kijkers – wat de Brit graag wil zien. En de NPO-kijker ongetwijfeld ook. Perez en zijn crew zijn normale mensen, die zonder opsmuk door het leven gaan; normale mensen die af en toe stuiten op abnormaliteiten. Die tegenstelling maakt Shetland tot een onverminderd onderhoudend misdaaddrama.
Shetland S05, vanaf 21 november 2020 wekelijks op NPO 2 en NPO Start, en tevens in zijn geheel op NPO Plus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!