de Lagarde

Sex Education S02: let's talk about sex

  •  
16-01-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Sex Education S02
Het tweede seizoen biedt weer een humoristische en eerlijke kijk op het leven op de middelbare school en alle bijbehorende seksuele lusten en lasten.
Luister naar haar sinaasappel!
Oh Sex Education, wat hebben we je gemist! Het eerste seizoen van dit komediedrama van Netflix gaf ons een ongemakkelijke maar eerlijke kijk op middelbare school en alle bijbehorende lusten en lasten, vooral waar het seks betreft.
Zo maakten we kennis met Otis (een heerlijk ongegeneerde Asa Butterfield, Hugo , The Boy in the Striped Pyjamas), die, samen met zijn beste vriend, de flamboyante Eric (Ncuti Gatwa), probeert de middelbare school zo ongeschonden mogelijk door te komen. Zijn alleenstaande moeder en sekstherapeute Jean (Gillian Anderson, The Fall, The X-Files ) maakt het hem daar niet altijd makkelijker op.
Sex Education S02
Het einde van seizoen een zag wel een belangrijke doorbraak. Otis, die op school zijn diensten aanbiedt als seksgoeroe, had zelf nog nooit gemasturbeerd. Maar na een heftige zoenpartij met kersvers vriendinnetje Ola (Patricia Allison) lukt het hem toch. In de première van het tweede seizoen is het hek van de dam. Op hilarische wijze toont Sex Education hoe bij Otis bij het minste of geringste de vlaggenstok opgaat, ongeacht de plek. Masturberen op een parkeerplaats bij een winkelcentrum gaat zelfs de vrijgevochten Jean iets te ver.
Sex Education S02
Series en films waarin tieners seks hebben zijn er natuurlijk wel meer. Maar waar Sex Education zich in onderscheidt is hoe openhartig en genuanceerd het onderwerp behandeld wordt. De ongemakkelijke situaties waar de personages in de serie zich in bevinden zijn vaak humoristisch, maar nooit het onderwerp van spot (dit is geen American Pie).
Sex Education S02
De serie toont een wijd spectrum van problemen en voorkeuren. Zoveel mensen, zoveel seksuele wensen. Waarbij niet per definitie het ene goed is, en het andere fout. De volwassen vrouw die in bed graag ‘dirty bitch’ genoemd wil worden, omdat ze zichzelf in het dagelijks leven zo nuffig vindt. De scholiere die wel romantische, maar geen fysieke liefde zoekt. Zelfs de jongen – niet Otis – die zichzelf zeventig keer per dag aftrekt.
Sex Education S02
Een terugkerende boodschap is dat, ook al lijkt een probleem in eerste instantie onoverkomelijk, je er meestal toch samen wel uit kan komen. Door te communiceren wat je wil, en door te luisteren. Goedele Liekens mag trots zijn. Een van de meest gedenkwaardige momenten is die waarin Otis op een gepelde sinaasappel moet voordoen hoe hij Ola probeerde te plezieren (hij had het van tevoren gegoogled). Spoiler alert: van de sinaasappel blijft weinig over.
Opvallend detail: wat betreft styling en sfeer heb je bij het kijken steeds het idee dat we ons in de jaren 80 bevinden. Toch plaatsen de mobiele telefoontjes en het skypen de serie wel echt in het hier en nu. Maakster Laurie Nunn liet zich voor de serie ook inspireren door de films van John Hughes ( The Breakfast Club , Sixteen Candles). Gelukkig is de manier waarop met seks en seksualiteit wordt omgegaan wel meer van deze tijd (daar was in de John Hughes-films ook wel het een en ander op aan te merken). Een van de duidelijkste voorbeelden is het tweede seizoen terug te zien in Adam (Connor Swindells), de losgeslagen zoon van het schoolhoofd (Alistair Petrie). In het eerste seizoen is Adam de stereotiepe bullebak, die het vooral op Eric gemunt heeft. Net zoals op het schoolplein geldt ook bij Adam: hoe lelijker hij tegen je doet, hoe leuker hij je vindt.
Sex Education S02
Wat meer zelfreflectie en zelfontplooiing komt bij Adam in het tweede seizoen vanuit een onverwachte hoek: tijdens zijn verblijf op een militaire school. Wat betreft karakterontwikkeling is hij dan al vele stappen verder dan foute jongen Bender (Judd Nelson) in The Breakfast Club, die uiteindelijk toch met het meisje (Molly Ringwald) eindigt. Niet omdat hij zelf veranderd is, maar omdat zij anders naar hem is gaan kijken (want niets is zo romantisch als een man die je aan het huilen maakt en bij je onder de tafel onder je rokje gluurt). Zelfs de leden van de populaire kliek krijgen in het tweede seizoen meer nuance. Ook zij weten het niet automatisch beter.
Sex Education S02
Het minst verrassende verhaallijntje komt van Otis en Maeve (Emma Mackey). Maeve is de outsider van de school, het coole meisje, dat niets en niemand nodig lijkt te hebben. (Anne-Marie Duff maakt haar opwachting als Maeves ex-verslaafde moeder.) Maeve is veel te hoog gegrepen voor Otis. Zij is een panter, hij een gordeldier. Maar ook al is Otis nu samen met Ola (die hij destijds met een geit vergeleek), toch lijken hij en Maeve tot elkaar voorbestemd. Maar die reünie moet natuurlijk zo lang mogelijk worden uitgesteld.
Sex Education S02, vanaf 17 januari 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!