Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Sex Education S01E01-03: humor, hart én Gillian Anderson

  •  
11-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Sex Education
Wanneer je moeder sekstherapeute is (en jij probeert te masturberen).
Mocht de titel niet al waarschuwing genoeg zijn dat deze komedieserie niet voor preutse kijkers is, dan jaagt de allereerste scène ze wel weg. Een vibrerende plafondlamp in de woonkamer kan immers maar één ding betekenen: hierboven wordt gesekst! Al is de seks tussen de twee tieners geen onverdeeld genoegen. ‘Vind je m’n tieten mooi?’, wil het meisje weten. De jongen, Adam (Connor Swindells), houdt de ogen strak op het plafond gericht. Twee minuten later is de martelgang voorbij, maar niet voordat Adam de vrijpartij beëindigt met het minst geloofwaardige fake orgasme ooit. Ook het meisje is niet overtuigd. ‘Laat me het condoom zien!’, beveelt ze.
Bewust ongemakkelijke seksscènes op film en televisie zijn wel echt iets van deze tijd (niet te verwarren met onbedoeld hilarische sekscapades, zoals die met Elizabeth Berkley en Kyle MacLachlan in een bubbelbad in Showgirls). De HBO-serie Girls van Lena Dunham is er groot mee geworden. Maar niet vaak houdt (gemankeerde) seks de gemoederen zo bezig als in Sex Education.
8078.w2165.0.5acd7ee
Niet zo heel vreemd, vindt Eric (Ncuti Gatwa), één van de enige twee leerlingen op school die officieel uit de kast is. Middelbare school is immers een kweekvijver vol hitsige tieners. Sommigen hebben al seks gehad, of gaan het binnen niet afzienbare tijd hebben. En de overige groep heeft in ieder geval al flink droog lopen oefenen. Iedereen, behalve Otis (Asa Butterfield, Hugo , The Boy in the Striped Pyjamas), die bij het masturberen nog nooit verder is gekomen dan de voorbereidingen (het klaarzetten van zakdoekjes, pornoblaadjes en handcrème).
8017.w1733.0.a579612
De oorzaak daarvan is gauw gevonden: overkill. Zijn alleenstaande moeder, Jean (Gillian Anderson, The X-Files , The Fall , American Gods ), is een sekstherapeute die er ook nog eens een heel gezond seksleven op nahoudt. Dus als het niet al moeilijk genoeg was je te concentreren met alle gedetailleerde Kama Sutra-prenten, seksspeeltjes en fallussymbolen (zelfs de cactus lijkt op een lul) om je heen, dan zijn er altijd nog je moeders jonge scharrels die op ongelukkige momenten de deur van je slaapkamer aanzien voor die van de wc.
7693.w1800.0.932f998
Het samenleven met een seksexpert heeft wel één voordelig bijeffect: zelfs al ontbreekt bij Otis de praktijkervaring, hij weet wel alles van de theorie. En dat is kostbare kennis op een middelbare school die vol zit met potentiele cliënten die hulp nodig hebben met prestatieproblemen, een laag zelfbeeld of een overgevoelige kokhalsreflex. De stoere einzelgänger Maeve (Emma Mackey) ziet er als eerste goede business in.
De plotselinge transformatie van Otis van verlegen muurbloempje tot ervaren seksgoeroe voelt ietwat gekunsteld. Maar de serie heeft genoeg troefkaarten die zorgen dat je dat showrunner Laurie Nunn graag vergeeft. Een hele belangrijke is de heerlijk onbeschaamde humor. Geen enkel onderwerp lijkt taboe, maar het wordt wel allemaal met empathie gebracht. Eric is daarbij het schoolvoorbeeld. Hij is niet bepaald de populairste jongen van school, maar hij ziet wel overal het zilveren randje. Wanneer de andere openlijk homoseksuele scholier hem aanspreekt met ‘El Pervo’ is hij verrukt. ‘Hij sprak tegen me!’ Maar ook in een onverwacht onderonsje tussen Otis en een anti-abortus activist ziet de serie die laatstgenoemde gewoon als een mens van vlees en bloed, zelfs al beantwoordt deze de vraag ‘Wat geef je iemand die net een abortus heeft gehad?’ met: ‘Zonnebrand. Die heeft ze straks wel nodig in de hel.’
8079.w1882.0.fe1e20a
Sex Education heeft een fijne cast, met een paar bekende (Butterfield), maar vooral ook veel onbekende namen. Uitblinker is – hoe hadden we ook anders durven denken? – Gillian Anderson, die met haar vertolking van Jean alle andere tv-moeders ver achter zich laat. Ze is niet zomaar een bijkarakter die wanneer zoonlief er niet is op stand-by gaat. Jean heeft haar eigen leven, haar eigen eigenaardigheden. Het is ook fijn om eens een fictieve (seks)therapeut tegen te komen die niet zelf ook (seks)therapie nodig heeft. En al heeft ze niet altijd gelijk en vervalt ze bij haar zoon soms in haar therapeutenrol – ‘Otis, het is me opgevallen dat je doet alsof je weleens masturbeert. Wil je het daarover hebben?’ – ze is er wel voor hem. Over de Kama Sutra-kunst moet je dan maar even heenkijken.
Sex Education S01, vanaf 11 januari 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!