Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Servant S01E01-03: er is iets niet pluis in huize Turner

  •  
28-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Servant
De gedienstige Leanne trekt in bij de familie Turner als au pair. Maar de Turner-familie is niet zoals andere families, en Leanne niet zoals andere au pairs.
Als er een prijs bestaat voor meest eigenaardige serie, dan wint de pilot van Servant – vanaf 28 november te zien bij Apple TV+ – de gouden medaille. De eerste aflevering gaat meteen vol gas. Dorothy Turner (Lauren Ambrose, Six Feet Under) is namelijk wel heel erg opgewonden over de komst van au pair Leanne (Nell Tiger Free, Myrcella Baratheon in Game of Thrones). Ze staat te trappelen om haar aan hun jonge babyzoon, Jericho, te kunnen voorstellen. ‘Hij slaapt zo goed, we zijn zo gezegend!’ Leanne is juist heel gereserveerd, zelfs op het verontrustende af. Al zegt zij ook niet te kunnen wachten tot ze hun kleine wonder zal ontmoeten.
Servant
De normaalste persoon in het huishouden is de vanuit huis werkende echtgenoot Sean (Toby Kebbell, RocknRolla, Black Mirror) – hij is culinair consultant - die begrijpelijkerwijs niet heel enthousiast is dat er straks iemand 24/7 op zijn lip zit. Hoe kan hij dan ongegeneerd wijn drinken? Of zich aftrekken? ‘Je waagt het niet om in haar bijzijn te masturberen!’, snerpt Dorothy. ‘Wacht maar af!’, is zijn droge antwoord.
Servant
Zijn imago als normale man loopt wel een deukje op wanneer hij, dertien minuten na het begin van de pilot, op de babykamer komt, de baby achteloos bij de beentjes oppakt, en hem, na een harde ontmoeting met de rand van de kribbe, bij zich op schoot neemt.
Wie de onderstaande trailer nog niet gezien heeft, kan hier beter stoppen met lezen.
Jericho is namelijk geen echte baby, maar een 'reborn doll', een levensechte babypop voor mensen die hun eigen baby zijn kwijtgeraakt. Dorothy kwam na de dood van hun dertien weken oude zoon in een psychose terecht, en alleen deze pop gaf haar iets van een gewoon leven terug. De hoop is dat Dorothy er dan straks zelf, in haar eigen tempo, overheen komt. Maar wat, wil Dorothy’s broer Julian (Rupert Grint, Harry Potter) weten, als dat nooit gebeurt? ‘Je kan er straks niet mee naar voetbaltraining.’
Servant
Het verwerkingsproces wordt niet bepaald vergemakkelijkt door het feit dat Leanne al even toegewijd is aan nep-Jericho, zelfs wanneer Dorothy niet thuis is. En waarom maakt ze van die griezelige kruisjes, die ook zo uit het bos van The Blair Witch Project hadden kunnen komen?
De eerste aflevering van Servant – gemaakt en geschreven door Tony Basgallop (Hotel Babylon) - is in ieder geval vreemd genoeg, geholpen door de dreigende muziek van Trevor Gureckis (The Goldfinch) maar vooral door de regie van M. Night Shyamalan (ook uitvoerend producent van de serie). De ongebruikelijke close-ups zorgen voor extra vervreemding, zoals tijdens een gesprek tussen Dorothy en Sean aan de keukentafel, waar je alleen de keukentafel en hun handen ziet, of een close-up geschoten vanuit een la. Een shot van moedermelk ejaculaat had dan weer niet per se gehoeven.
Servant
Het einde van de pilot belooft zelfs een bovennatuurlijke twist, wanneer het er even op lijkt dat ook Sean zich dingen begint verbeelden. Maar vanaf de tweede aflevering (aflevering twee en drie zijn niet van de hand van Shyamalan) keert de serie helaas terug naar de meer gebaande paden, en naar het mysterie rond Leanne. Wie is deze bediende, deze vreemdeling, die zich voor Dorothy al snel onmisbaar maakt? Wat dat betreft heeft Servant ons weinig nieuws te vertellen.  
Servant S01, vanaf 28 november 2019 op Apple TV+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!