Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

See S01E01-03: Jason Momoa en Sylvia Hoeks in een dystopische toekomst

  •  
02-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
See
Sciencefictionthriller van de maker van Peaky Blinders, over een toekomst waarin de mens blind is geworden.
See, een sciencefictionthriller van Apple TV+, is gesitueerd in een dystopische wereld waarin de mensheid blind is. Eeuwen na het uitbreken van een dodelijk virus dat dit veroorzaakte en de wereldpopulatie tot twee miljoen reduceerde, is het idee van zicht een mythe. Er alleen al over praten wordt beschouwd als ketterij.
De serie werd bedacht door Steven Knight ( Peaky Blinders ). Hij bouwt in een rap tempo de wereld waarin Baba Voss (Jason Momoa; Aquaman, Game of Thrones) de leider is van een groep mensen die zich Alkenny noemt. De serie begint mid-conflict waardoor je als kijker direct geïntroduceerd wordt in de verhaalsetting en de nieuwe manieren van leven.
See
De mensheid mag dan wel blind zijn, maar de andere vier zintuigen zijn daardoor sterker geworden. Er zijn mensen die door de wind kunnen horen wat er 'vierhonderd hartslagen' verderop gebeurt en mensen die met vogels kunnen communiceren, en braille is nu in de vorm van knopen in touw. De prachtige filmlocaties (Apple heeft duidelijk een groter budget dan Netflix) helpt de toon te zetten. Plastic lijkt het enige te zijn wat er van de oude beschaving over is gebleven. (Je kunt niet anders dan jezelf afvragen of dit een subtiele waarschuwing van de makers is voor de overvloed aan plastic, waar Momoa zelf ook een stokje voor steekt.)
See
In de eerste aflevering bevalt Maghra (Hera Hilmar) van een tweeling met behulp van vroedvrouw Paris (Alfre Woodard; The Lion King, Luke Cage). Haar man Baba Voss is met zijn leger in het bos aan het vechten tegen de Heksenvinders van koningin Kane (Sylvia Hoeks; Blade Runner 2049 ). De vader van de tweeling blijkt Jerlamarel (Joshua Henry) te zijn: de ‘heks’ die gezocht wordt omdat hij kan zien. De tweeling heeft deze gave waarschijnlijk ook en omdat hekserij verboden is en de hele groep daardoor gevaar loopt, vluchten zij naar een vallei waar zij een nieuw bestaan opbouwen.
See
Koningin Kane en haar onderdanen zijn gevestigd in een oude dam waar nog een beetje elektriciteit is. Ze communiceert met God (maar het lijkt alsof ze tot Jerlamarel bidt) door orgasmes. ‘Ik wens te bidden’, zegt ze als ze haar dienaar wegstuurt om te masturberen, of haar oproept om bij haar cunnilingus te doen.
De eerste drie afleveringen zijn introducerend - er gebeurt veel - en spelen zich af in de loop van twintig jaar. De tweeling Kofune (Archie Madekwe; Midsommar) en Haniwa (Neste Cooper; Travelers ) zijn de enigen die zichtbaar ouder zijn geworden.
See
See is al vernieuwd voor een tweede seizoen. Het verhaal lijkt soms wat fantasierijk en onbedoeld grappig (orgasme als gebed), maar er zijn ook vernieuwende elementen en het biedt veel materiaal en potentie voor subplots en karakterontwikkeling - iets wat nog op de oppervlakte blijft in de eerste drie afleveringen. De acteurs werden voorbereid met een training van 'blindheid consultant' en uitvoerend producent Joe Strechay ( The OA ), en ook zijn er acteurs betrokken die blind of slechtziend zijn (Marilee Talkington bijvoorbeeld).
See S01, vanaf 1 november drie afleveringen bij Apple TV+, daarna elke week een nieuwe aflevering
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!