Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Secret City S01E01: veel acteertalent in politieke thriller uit Australië

  •  
18-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
810 keer bekeken
  •  
Secret City Poster
Secret City (nu op Netflix) is een dappere, maar onhaalbare poging om het succes van House of Cards te evenaren.
De curieuze en mislukte zelfverbranding van een Australische student in Peking zet zes maanden later een aantal merkwaardige gebeurtenissen in gang: een jonge man rent in het Australische Canberra voor zijn leven, slikt een simkaart in en springt van een brug. Het stoffelijk overschot van deze anonieme ziel wordt een dag later door de politie aangetroffen met een opengereten borst. De van nature vrijpostige journalist Harriet Dunkley (Anna Torv) is bij toeval aanwezig bij deze groteske vondst en maakt prompt een aantal heimelijke foto’s; kiekjes die later door de Australische veiligheidsdienst via een hack worden verwijderd. Heeft Dunkley een complot ontdekt?
6078.w1000.0.55ba9b8
Hoe dan ook wil niemand met haar spreken, en verwijzen de autoriteiten haar door naar de zogenoemde 'media liaison', een persvertegenwoordiger die aan elke gebeurtenis een spin kan geven. Maar Dunkley heeft ook haar eigen ingangen bij de instituties: via haar bij de veiligheidsdienst werkzame ex Kim (Damon Herriman) krijgt ze informatie toegespeeld en ook bij het Australische kabinet loopt ze zonder enige aarzeling naar binnen bij de minister van defensie (Daniel Wyllie). Hierdoor komen we te weten dat de gezagsdrager maar weinig op heeft met de traditionele dominantie van de Verenigde Staten in Azië, en in het bijzonder de Zuid-Chinese zee.
Er heerst al jaren een dispuut over aan wiens gebied de Zuid-Chinse zee nu toebehoort. Het is één van de meest bevaarde gebieden op aarde, dus is het wel zo relevant voor Australië en haar partners dat dit oceanische kruispunt niet in handen komt van China. De waterplas is van ontzaglijk geopolitiek belang, dat weet ook de rechtse Australische Senator Catriona Bailey (Jacki Weaver), die haar weifelende minister in een achterkamertje trakteert op een heftige reprimande. Wanneer Dunkley Bailey in de wandelgangen naar deze episode vraagt, krijgt ze een nogal cryptisch antwoord, net zoals alle ontwikkelingen troebel lijken in het begin. Dat alles met elkaar verweven is, wordt echter al snel duidelijk.
6077.w1499.0.f67e358
Een heel team van scenaristen bewerkte de twee politieke romans The Marmalade Files en The Mandarin Code van journalisten Chris Uhlmann en Steve Lewis, met misschien wel als achterliggend idee: wat House of Cards kan, kunnen wij ook. Secret City is dan ook een dappere poging om het succes van die Amerikaanse thriller te evenaren. Dat is, zeker gezien de eerste seizoenen van de avonturen van Frank Underwood, een onhaalbare opgave. Bovenal voelen veel plotwendingen – met House of Cards in je achterhoofd - aan als bekend en voorspelbaar terrein.
Niettemin is de semi-internationale casting een feest der herkenning, met ook een Amerikaanse acteur als Mekhi Phifer (als de Amerikaanse ambassadeur in Australië). En natuurlijk Australische zwaargewichten als Anna Torv (bekend uit Fringe en eveneens op Netflix te zien in Mindhunter ), Weaver (Animal Kingdom), Wyllie (Justified) en Alex Dimitriades, de minnaar van Kim, die vele oudgedienden nog zullen kennen uit het tienerdrama Heartbreak High. Aan acteertalent is er dan ook geen gebrek.
Secret City S1, vanaf 17 juni 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!