Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Scandal S07E01: veelbelovende start van slotseizoen

  •  
11-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
Scandal
Scandal gaf de slangenkuil in Washington de afgelopen zes jaar een gezicht met bizarre complotten, krankzinnige plotwendingen en grimmige actuele ondertoon. In het laatste seizoen zit 'fixer' Olivia Pope daadwerkelijk in het centrum van de macht.
Net als bij alle series die zich in en rond het Witte Huis afspelen, was het ook bij Scandal de grote vraag: hoe verder met het verhaal, nu dagelijkse werkelijkheid die Trump biedt inmiddels vele malen gekker is dan welke schrijver ooit had kunnen bedenken? Producent Shonda Rhimes besloot vorige jaar het zesde seizoen al te herschrijven toen bleek dat de Russen daadwerkelijk via hackers de Amerikaanse verkiezingen hadden beïnvloed, een verzonnen verhaallijn die inmiddels door de realiteit was ingehaald.
De kijker houdt inmiddels onvoorwaardelijk van Olivia Pope (Kerry Washington), de ongenaakbare 'fixer' die inmiddels zes jaar lang op de achtergrond de grote problemen van menig politiek kopstuk en president Fitzgerald Grant in het bijzonder wist op te lossen. Alle pionnen zijn aan het slot van het hysterische seizoen 6, waarin de moord op presidentskandidaat Franky Vargas werd opgelost, opnieuw geschikt.
De idealistische Mellie Grant (Bellamy Young) is de machtigste vrouw van het land geworden, met veteraan Cyrus Beene (Jeff Perry) als haar rechterhand. Olivia is nu officieel chief of staff in het Witte Huis, terwijl de zwangere Quinn de leiding over het 'fixers'-kantoor heeft overgenomen. In de wereld van Scandal kan het rechtse onderbuikgeluid vooralsnog de kop worden ingedrukt met de aangename hoeveelheid dirt over dwarse senatoren waar Olivia – al dan niet via geheime organisatie B613 – over beschikt.
Toch lijkt er iets aan onze heldin te knagen. Ze zit nu in het centrum van de macht, maar wat gaat zij daarmee doen? Hoe ver wil Mellie gaan om haar plek in de annalen te vereeuwigen? Wat wordt de rol van haar ex-minnaar en oud-spion Jake? En welke troeven heeft haar manipulatieve vader (acteur Joe Morton is dit jaar vast aan de cast toegevoegd) nog achter de hand om zijn dochter te beschermen?
Scandal heeft zich de afgelopen zes jaar bewezen als een van de beste en spannendste televisieseries van dit moment. Maar net als bij presidenten moeten Rhimes en haar team in de laatste meters voor de finish bewijzen hoe de serie daadwerkelijk herinnerd zal worden. Weet zij het niveau nog één seizoen onverminderd hoog te houden en wordt het publiek nog meerdere malen uit de stoel geblazen van alle verrassingen? Of dooft Scandal na alle eerdere hoogtepunten toch uit als een nachtkaars? De eerste aflevering, waarin niemand te vertrouwen lijkt en iedereen alweer meerdere dubbele agenda's blijkt te hebben, doet in elk geval het beste vermoeden.
Scandal S07, vanaf 12 februari bij Videoland en bij Ziggo Movies & Series.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!