de Lagarde

Santa Clarita Diet S03E01-03: smakelijk eten!

  •  
29-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Santa Clarita S03 poster
Na een wat zwabberend eerste, en een goed verteerbaar tweede seizoen, komt de manische zombiekomedie in seizoen drie pas echt goed op dreef.
Het eerste wat in de première van seizoen drie opvalt is de lol. De showrunner Victor Fresco (van cult-tv-klassieker Better Off Ted) en de cast gooien zich vol overtuiging in de absurde, manische en vooral ook bloederige wereld van Santa Clarita Diet. Waar niemand, ook de kijker niet, meer opkijkt van uitspraken als ‘wat scheelt er Meneer Bal-op-pootjes? Je hebt je oorlelsnacks niet eens aangeraakt.’ En ‘we moeten alleen nog even een nazi vermoorden, en gelukkig zijn er daar tegenwoordig een stuk meer van'.
De harde kern van de Hammond-familie heeft zich er al lang bij neergelegd dat echtgenote en moeder Sheila (Drew Barrymore) na het eten van een vleesetende mossel is veranderd in een hoog-functionerende zombie en gaat over tot de orde van de dag.
8944.w1988.0.da25fc9
Wat overigens niet betekent dat alle problemen de wereld uit zijn. In de finale van seizoen twee stonden Sheila en echtgenoot Joel (Timothy Olyphant, Justified, Deadwood ) op het punt alles – inclusief dochter Abby (Liv Hewson, Dramaworld) - achter zich te laten, toen buurvrouw en politieagente Anne (Natalie Morales, Battle of the Sexes, The Grinder) ontdekte dat zij achter alle lokale neonazi-moorden zaten (net als Dexter vermoordt Sheila alleen de slechteriken). Juist het feit dat Anne, naast een zeer goede agente, ook strenggelovig is, blijkt uiteindelijk hun redding. Zij ziet in de wederopstandig van Sheila de hand van God.
8943.w1745.0.ebe2b32
Aan het begin van seizoen drie heeft Anne zich dan ook opgeworpen als Sheila’s dienaar. Iets wat minder gunstig uitpakt dan gedacht. Anne is iets te behulpzaam, zeker wanneer het gaat om het wegwerken van nazi-lijken. Ook het feit dat Anne aan iedereen nu het evangelie van Sheila verkondigt zit de Hammonds niet helemaal lekker.
8942.w1938.0.4a3fe4d
Anne is niet het enige obstakel. De Ridders van Servië zijn nog steeds op zoek naar een ondode blonde makelaar – geleid door de wel scherpschietende, maar niet al te scherpzinnige Tommy (Ethan Suplee, My Name is Earl) – op de voet gevolgd door de verdachte wetenschapper Poplovic (Goran Višnjić, Timeless, ER). En dochter Abby en buurjongen Eric (Skyler Gisondo, Vacation) ontdekken dat hun goedbedoelde werk als ecoterroristen in seizoen twee niet zonder gevolgen blijft.
De fijne chemie tussen Gisondo, de stuntelende buurjongen, en Hewson, het coole, gereserveerde buurmeisje, biedt extra reden om te kijken. En ook Drew Barrymore heeft duidelijk plezier in de rol van schalkse zombie-vrouw. Maar het is de komische timing van Timothy Olyphant die steeds blijft verrassen. Niemand kan zo goed paniekerig glimlachen als Joel (Anne, naast politieagente ook amateurschilder, maakte er in seizoen twee zelfs een portret van). Hij is de uiterst loyale maar tegelijkertijd ook zeer teergevoelige echtgenoot (‘Het hele lichaam van Meneer Bal-op-pootjes is bedenkt met ogen!’), die wel elke keer trouw met Sheila meegaat op voedseljacht, maar zich achter de sofa verstopt wanneer het bloederig wordt.
8945.w1938.0.e3cf888
In seizoen drie wordt Joel geconfronteerd met de vraag: hoe ziet hij de toekomst? Sheila is onsterfelijk, Joel leeft van dag tot dag. Voor Sheila is de oplossing duidelijk: één beet van haar en ze leven allebei nog eeuwig en gelukkig. Maar Joel is niet direct super-enthousiast, zo biecht hij op aan het afgehakte, ondode hoofd van makelaar Gary (eerste twee seizoenen: Nathan Fillion, derde seizoen: Alan Tudyk) dat ze in hun kelder bewaren. Hij houdt van zijn vrouw, maar wil hij zelf ook zijn zoals zij is?
Santa Clarita Diet S03, vanaf 29 maart 2019 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!