de Lagarde

Sanditon S01E01: zoet kostuumdrama

  •  
29-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
527 keer bekeken
  •  
Sanditon
Makers kleuren netjes binnen de lijntjes in Jane Austen-verfilming.
Charlotte Heywood (Rose Williams) is op een dag, tijdens de konijnenjacht, getuige van een ongeluk met een koets. De jonge vrouw spoedt er snel heen met haar familieleden. De twee passagiers komen er met kleerscheuren vanaf. Ze blijken op weg naar de kustplaats Sanditon. Tom Parker (Kris Marshall) heeft daar grootse plannen: hij wil er een kuuroord vestigen dat zijn weerga niet kent. Hij biedt Charlotte de mogelijkheid om met hem en zijn zwangere vrouw Mary (Kate Ashfield) ernaartoe te reizen; naar een gebied met ongekende mogelijkheden.
Het verhaal speelt zich af aan het begin van de negentiende eeuw, en is gebaseerd op een onafgemaakte roman van Jane Austen. De set ligt in het chique Somerset, waar Charlotte – een onbevangen dame met een uitgesproken mening – deelgenoot wordt gemaakt van de pracht en praal. Tegelijkertijd is men op zijn hoede: want heeft de nieuwbakken deerne het wellicht gemunt op hun jonge mannen en hun fortuin? Want, zoals de inval-Maggie Smith (elk Brits kostuumdrama vraagt om een pedante maar wijze vrouw op leeftijd) benadrukt: oud geld huwt oud geld, dat zijn de mores in Sanditon.
Hoewel het soft focus drama zich natuurlijk afspeelt in een tijd van verandering. Waarin de liefde geleidelijk de klassen overstijgt. Zodoende mag Charlotte ook deelnemen aan een prestigieus bal. Hoewel de dwarse en arrogante Sidney Parker (Theo James speelt Toms jongere broer) haar aan het einde van de eerste aflevering nog wel even terechtzet. Zo van: wie denk je wel niet dat je bent, jij armoedzaaierige nieuweling! Hoewel er vast een romance tussen de twee zal opbloeien, dat is onoverkomelijk, in een drama dat blaakt van romantiek. Zie alleen al de deinende landschappen, zoete vioolmelodieën en decadente kostuums.
Sanditon S01, vanaf 30 november 2020 op NPO 2 en NPO Start, en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!