Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Samantha! S01: alles voor aandacht

  •  
09-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Samantha!
Het Braziliaanse televiesterretje Samantha was in de jaren tachtig razend populair, wat haar een echt divaatje maakte: verwend, veeleisend, en arrogant.
Eenmaal volwassen lijkt haar gedrag er wel wat op vooruit te zijn gegaan, al is de hunkering naar aandacht nog altijd onverminderd. Ze heeft twee kinderen met haar ex-man Dodói, een voormalige topvoetballer die in de bak is beland. Als hij twaalf jaar later vrijkomt genereert dat veel media-aandacht. Aandacht waar Samantha van denkt te kunnen profiteren.
5966.w1800.0.5df1eda
Samantha! is een zevendelige comedyserie en - na 3% en O Mecanismo - de derde Netflix-productie afkomstig uit Brazilië. De serie komt uit de koker van Felipe Braga en werde mede-geproduceerd door onder anderen actrice Alice Braga (I Am Legend, Elysium, Queen of the South ); overigens geen familie van elkaar. Het is een kleurrijke, prettig absurdistische serie met een hoog tempo. Er zijn regelmatig sprongen in de tijd, waarbij het Brazilië van de jaren tachtig er niet alleen op modegebied behoorlijk belachelijk uitziet (net als hier), maar ook ronduit bizarre trekjes heeft. Zo was een wandelend sigarettenpakje de vaste sidekick van een jonge Samantha en was het geheel normaal dat ze als kind reclame maakte voor bier.
Samantha’s honger naar aandacht en roem doen haar in een opeenvolging van mediatypes belanden, zoals reclames, social media, en reality-tv. De manier waarop deze neergezet worden zijn lekker 'over the top,' net zoals de wijze waarop Samantha manipuleert en situaties naar haar hand probeert te zetten. Haar slimme kinderen gedragen zich vaak volwassener dan de volwassenen, iets wat we kennen uit bijvoorbeeld Modern Family. De humor komt vaker van grappige bijfiguren, zoals de gladde manager of het kindsterretje dat constant over z’n nek gaat. Qua toon en humor heeft het raakvlakken met een serie als Unbreakable Kimmy Schmidt , al heeft Samantha! zeker minder grappen-per-minuut. Ongetwijfeld gaan er in de vertaling tevens grappen verloren – elke buitenlandse comedy heeft daarmee te maken – maar Netflix heeft op het gebied van slechte vertalingen helaas ook een reputatie laag te houden.
Samantha! S1, vanaf 6 juli 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!