Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

RuPaul's Drag Race S11: welke dragqueen haalt de finish?

  •  
28-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
rupaul s11
Zusterlijke kameraadschap en jaloezie, een Trumpmusical en een allereerste RuPaul’s Drag Race Romance.
If you can’t love yourself, how in the hell you gonna love somebody else?
Er is een hoop veranderd sinds RuPaul’s Drag Race in 2009 van start ging. Van een niche entertainmentprogramma met bescheiden middelen heeft Drag Race een stevige plek in de mainstream weten te bemachtigen, met de afgelopen drie jaar Primetime Emmy’s voor RuPaul Charles voor zijn rol als gastvrouw (en -heer) en het afgelopen jaar een Emmy voor Beste realitycompetitieprogramma. De dames die meedoen wacht na deelname vaak nog een lucratieve theatertour en een mogelijke tweede kans op eeuwige roem in RuPaul’s Drag Race All Stars, die vorig jaar zijn vierde editie afrondde.

De positieve boodschap, waarmee iedere aflevering steevast wordt afgesloten, is onweerstaanbaar: hou van jezelf! Want, ‘als je niet van jezelf kunt houden, hoe kan je dan in hemelsnaam houden van iemand anders?’ Wat overigens niet betekent dat iedere kandidaat deze positieve instelling ook altijd uitdraagt. Ruzies en rivaliteit horen erbij. Elk seizoen heeft wel een schurk (We kijken naar jou, PhiPhi O’Hara!).
RuPaul’s Drag Race biedt een uniek kijkje in de wereld van ‘drag’: een performancekunst, voor het overgrote deel uitgevoerd door (homoseksuele) mannen die zich op het podium omtoveren tot hun vrouwelijke alter ego: vaak dik aangezet, maar onverschrokken. Vrouwelijke performers die zich verkleden als man – dragkings - bestaan uiteraard ook. Ook belangrijk om te weten: een dragqueen en een transgender zijn twee verschillende dingen – al identificeert een aantal dragqueenkandidaten zich inmiddels wel als vrouw, zoals Carmen Carrera (seizoen 3), Jiggly Caliente/Bianca Castro (seizoen 4), Gia Gunn/Gia Ichikawa (seizoen 6) en Peppermint (tweede finalist seizoen 9).
De laatste seizoenen zijn wat gestroomlijnder dan de allereerste, met grotere namen (in seizoen 9: een bezoekje van Lady Gaga!) en een grootse finale. Maar er is ook nog veel lekker vertrouwd: zo eindigt elke aflevering nog steeds op de catwalk met een ‘lipsync for your life’, wordt RuPaul sinds seizoen 3 trouw in raad en daad bijgestaan door BFFF (Best Female Friend Forever) Michelle Visage en haar indrukwekkende decolleté, en is de show nog steeds op zoek naar de ultieme combinatie van Charisma Uniqueness Nerve en Talent. CUNT dus.
Dit elfde seizoen (alle seizoenen zijn nu op Netflix te zien) strijdt een gevarieerde groep van vijftien queens om de titel America’s Next Drag Superstar, onder wie pageant queens als twerkdiva A’Keria Chanel Davenport en de onstuimige Silky Nutmeg Ganache, komediekoninginnen als Nina West en socialmediasterren als Ariel Versace en Soju.  
De eerste Canadese inzending ooit komt in de vorm van – voormalig Trockadero-ballerina – Brook Lynn Hytes, de eerste moslimkandidaat is Mercedes Iman Diamond. De meest ‘fishy’ queen (een extreem vrouwelijke dragqueen, die zo kan doorgaan voor een cis-vrouw) is deze editie zonder twijfel Plastique Tiara – de dragdochter van oud-kandidate Alyssa Edwards (Dancing Queen) – de meest excentrieke (en buigzame) is Yvie Oddly, terwijl Rajah O’Hara enthousiast een gooi doet naar de titel meest ‘shady’ queen (gewillige leverancier van hatelijke kritiek en valse opmerkingen). En dan is er nog de langverwachte terugkeer van Vanessa Vanjie Mateo (Miss Vaaaaaaaaaaaaaaaaaaanjie!), die in seizoen 10 al in de allereerste aflevering haar biezen moest pakken.
Naast veel zusterlijke liefde is een RuPaul’s Drage Race uiteraard niet compleet zonder een gezonde hoeveelheid zusterlijke ruzie en jaloezie. Wat er verder nog te verwachten valt? Een stierlijk vervelende Joel McHale als gastjurylid (maar hoe kan dat eigenlijk ook anders?), de zaak van de vermiste pruiken, een geëxplodeerde cyste en een eerste RuPaul’s Drag Race Romance.
Wie zal zich dit seizoen staande houden tijdens de Snatch Game (een terugkerende quiz waarin de dragqueens zich voordoen als beroemdheden), in Trump: The Rusical en Why It Gotta Be Black, Panther?
Zoals RuPaul het zelf het beste zegt: ‘Heren, start uw motoren en moge de beste vrouw winnen!’ 
RuPaul's Drag Race S11, vanaf 28 juni 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!