Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Riverdale S06E01: welkom in Rivervale

  •  
17-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
492 keer bekeken
  •  
Riverdale S06
Archie, Betty, Jughead en Veronica doen The Twilight Zone (en dat klinkt leuker dan het is).
Eigenlijk heb ik wel te doen met Veronica Lodge (Camilla Mendes) in Riverdale. In vergelijking met haar drie medehoofdrolspelers krijgt Veronica steevast de meest saaie (lees: normale) verhaallijnen in de maag gesplitst. Waar Betty Cooper (Lili Reinhart) een magneet lijkt te zijn voor seriemoordenaars (en zelf misschien ook, net als haar vader, het moordenaarsgen in zich draagt) en Jughead Jones (Cole Sprouse) een paar seizoenen geleden zijn eigen dood in scène zette, houdt Veronica zich vooral bezig met… zaken.
Zelfs in het alternatieve universum dat in de première van het zesde seizoen wordt gepresenteerd is Veronica’s belangrijkste missie het opzetten van een casino, zodat het noodlijdende stadje Rivervale de nieuwe Atlantic City wordt.
Ja, je leest het goed: het begin van het zesde seizoen speelt zich af in Rivervale met een ‘v’, een dorp dat ‘zich bevindt in een grensgebied, een plek van nachtmerries en droomlandschappen, waar bijgeloof zwaarder weegt dan wetenschap en waar oude gebruiken maar moeilijk sterven, als ze dat überhaupt ooit doen’. Aldus Jughead, die deze aflevering, als was hij de presentator in The Twilight Zone , inleidt.
Behalve de ‘v’ in Rivervale lijken veel dingen op het eerste gezicht hetzelfde. Cheryl Blossom (Madelaine Petsch) heeft zich van Rivervale gedistantieerd, nadat ze ontdekte dat de voorouders van Betty, Jughead en Archie Andrews (K.J. Apa) haar voorouder als heks op de brandstapel hebben verbrand. Jughead is ingetrokken bij serveerster Tabitha (Erinn Westbrook), Veronica en zakenpartner Reggie (Charles Melton) zijn het lokale powerkoppel en Betty’s moeder Alice (Mädchen Amick) maakt voorzichtig avances naar Archies oom Frank (Ryan Robbins). Het enige opvallende verschil zijn Betty en Archie. In Rivervale heeft de bomaanslag aan het einde van het vijfde seizoen namelijk nooit plaatsgevonden.
Toch is er nog meer niet helemaal in de haak. Het appartement van Jughead en Tabitha wordt plotseling overspoeld door ongedierte, Betty worstelt met onvruchtbaarheid en Frank wil zich niet binden. Gelukkig is er Cheryl, die iedereen, in ruil voor een simpel offer, een oplossing belooft…
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Riverdale S06
Het begin van het zesde seizoen is aangekondigd als een evenement van vijf afleveringen, dus de kans is groot dat we nog wel even in Rivervale zullen blijven. Mij geeft deze wetenschap een dubbel gevoel. Aan de ene kant is de Rivervale-insteek anders dan anders. Ook niet onbelangrijk: Sabrina (Kiernan Shipka) uit  Chilling Adventures of Sabrina zal haar opwachting gaan maken. Aan de andere kant is het eigenlijk hetzelfde als altijd. Al vanaf het allereerste seizoen is Riverdale een smörgåsbord van film- en televisiereferenties. Van Twin Peaks tot Psycho , van The Silence of the Lambs tot It. Mocht je de referenties niet direct vatten, geen nood. De personages vertellen je vaak letterlijk wat de referentie is. Voorbeeld: Veronica noemt zichzelf de ‘She-Wolf’ van Wall Street. Haar ex heeft als achternaam Gekko (zoals het Michael Douglas-personage in de film – je raadt het niet! – Wall Street ). De première van seizoen zes haalt zijn inspiratie uit The Twilight Zone , met een flinke scheut Midsommar en zelfs een vleugje Indiana Jones and the Temple of Doom.
Het enige waar ze echt mee hadden kunnen spelen is het verrassingselement. In een alternatief universum is immers niemand veilig. Maar juist omdat keer op keer wordt benadrukt dat we het hier over Rivervale en niet Riverdale hebben, verliest zelfs de bloederige climax aan het einde veel van zijn impact. Je weet immers toch dat, ondanks alles wat er in Rivervale gebeurt, we uiteindelijk zullen terugkeren naar Riverdale, waar alles nog precies zal zijn zoals het was.
Riverdale S06, vanaf 17 november 2021 wekelijks op Netflix
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!