de Lagarde

Riverdale S05E11: wel ouder, niet echt wijzer

  •  
12-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Riverdale S05
Riverdale maakt een sprong in de tijd, maar helaas – of juist gelukkig? – lijkt er, behalve het verstrijken van de tijd, verder weinig te zijn veranderd.
De serie Riverdale lijkt al een eeuwigheid te duren – of in ieder geval al zo lang als The Walking Dead – en toch zijn we echt nog maar bij de tweede helft van het vijfde seizoen. Dat ieder seizoen in tweeën wordt gehakt zal er wellicht wat mee te maken hebben, maar daarnaast zit ieder (half) seizoen ook volgepropt met genoeg bizarre plotlijnen voor een paar mensenlevens.
Zo eindigde de eerste helft van seizoen vijf met een (aangestoken) brand in de esdoorngaarde van Cheryl Blossom (Madelaine Petsch) en haar familie, breken gevangenen – met hulp van gevangenisdirecteur Hiram Lodge (Mark Consuelos) – uit uit de gevangenis, steekt FBI-agente Betty Cooper (Lili Reinhart) haar collega – onder dwang – met een slagersmes, en wordt Jughead Jones (Cole Sprouse) tijdens een paddo-trip al dan niet echt ontvoerd door buitenaardse wezens.
Riverdale S05
De tweede helft gaat vrolijk verder waar de eerste was opgehouden. Veronica Lodge (Camila Mendes) ontdekt dat haar waardeloze echtgenoot niet van plan is van haar te scheiden, Archie Andrews (K.J. Apa) gaat op zoek naar de nog vrij rondlopende gevangenen, en Betty en Tabitha Tate (Erinn Westbrook) proberen te achterhalen wat er met Jughead gebeurd is. De net uitgebroken moeder van Cheryl (Nathalie Boltt) heeft in de gevangenis het licht gezien en besluit thuis haar eigen sekte op te richten.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Riverdale S05
In aflevering vier van het vijfde seizoen sprong de serie zeven jaar vooruit in de tijd. Maar wie hoopte dat Riverdale daarna met een schone lei zou beginnen komt bedrogen uit. Het grootste voordeel is dat de leeftijd van de acteurs nu iets beter overeenkomt met die van de personages die ze spelen. Maar echt volwassener zijn ze er niet op geworden. Vooral Veronica lijkt nog steeds niet in te zien dat een carrière als succesvol zakenvrouw niet helemaal voor haar is weggelegd, zo makkelijk laat ze zich door manlief – die wat betreft manipulatieve trekjes verdacht veel overeenkomsten vertoont met papa Hiram – chanteren en laat ze twee criminelen haar juwelenzaak binnen, net op het moment dat ze een extreem kostbare opaal laat taxeren. De twee criminelen blijken twee oude bekenden van 21 (!) afleveringen eerder. Mocht je ze niet herkennen, dan herinnert Veronica je er wel aan: ‘Jullie zijn die twee psychopaten van zeven jaar geleden!’
Riverdale S05
Die heerlijk klunzige manier waarop sommige gaten in het verhaal worden dichtgestopt (en andere juist helemaal niet) houdt de serie, ondanks alle geloofwaardigheid tartende plotwendingen (hoeveel seriemoordenaars kunnen er nu werkelijk rondlopen in een stadje?), toch altijd nog vermakelijk. Zo nam Minerva, het vriendinnetje van Cheryl, in aflevering tien wijselijk de benen toen Cheryls oma opperde dat ze haar maar aan de weergoden moesten offeren. Gaan we Minerva ooit nog terugzien? Gaat er ooit nog over haar gesproken worden? Beide zaken vallen te betwijfelen. Ondertussen ligt een van Cheryls skeletten nog wel steeds – letterlijk – ergens in een kast. Zoals Veronica verbijsterd uitriep nadat de hele inhoud van haar juwelenzaak – inclusief opaal – was weggeroofd: ‘What the hell just happened?’ Het antwoord is simpel: Riverdale.
Riverdale S05B, vanaf 12 augustus 2021 wekelijks op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!