Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Riverdale S05E01: klaar voor een nieuw hoofdstuk

  •  
23-01-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
Riverdale S05
Archie, Betty, Jughead en Veronica staan op een belangrijk kruispunt in hun leven. Maar eerst nog het galafeest!
Bij sommige series, zoals The Americans of Breaking Bad, krijg je als kijker het gevoel dat de makers heel goed weten waar ze met hun verhaal naartoe willen. Ze hebben van tevoren een ‘masterplan’ bedacht en die werken ze stap voor stap uit. Riverdale is… niet zo’n serie.
Het eerste seizoen, dat draaide om de dood van tieneratleet Jason Blossom, was nog compact en coherent. Maar in de seizoenen daarna leken de makers alle navigatiekaarten en routebeschrijvingen overboord te hebben gegooid, om vervolgens maar te kijken waar het schip zou stranden. Sommige plotontwikkelingen voelden daardoor wel erg willekeurig. Zo wist zelfs Lochlyn Munro, die in de serie de vader van Betty Cooper (Lili Reinhart) speelde, pas een dag voor de opnames dat hij eigenlijk al het hele derde seizoen lang ook een seriemoordenaar genaamd Black Hood (Zwarte Capuchon) was.
Riverdale S05
Aan bonte ideeën heeft de serie geen gebrek, al mist er wel vaak een duidelijke redigerende hand. Het is alsof de makers in ieder seizoen zoveel mogelijk materiaal hebben willen stoppen, zodat, mocht de serie toch opeens eindigen, ze in ieder geval elk vonkje aan inspiratie gebruikt hadden. Helemaal onterecht is die redenering niet: Chilling Adventures of Sabrina , dat zich in hetzelfde universum afspeelt, lanceerde onlangs op Netflix het vierde en laatste seizoen (Riverdale is van het Amerikaanse televisienetwerk The CW, in Nederland komt op Netflix elke week een nieuwe aflevering uit).
Riverdale S05
Ook het afgelopen vierde seizoen van Riverdale, dat begon met de plotselinge dood van Fred Andrews (Luke Perry, die in maart 2019 onverwacht overleed ), was weer volgepropt als een Thanksgiving-kalkoen. Hieronder volgt slechts een kleine greep uit het aanbod (voor een zowel uitvoerig als hilarisch overzicht, zie dit Buzzfeed-artikel ). Archie Andrews (KJ Apa) ontpopt zich tot een gemaskerde burgerwacht, Jughead Jones (Cole Sprouse) zet zijn eigen dood in scène en Veronica Lodge (Camila Mendes) begint een rum-bedrijfje (al is ze nog niet oud genoeg om het zelf te mogen nuttigen). De leerlingen op Riverdale High raken in de ban van een online ‘tickle challenge’, Betty ontdekt dat zowel haar zus Polly als haar moeder Alice (Mädchen Amick) zijn gehersenspoeld en Hiram (Mark Consuelos), de vader van Veronica, heeft een dodelijke ziekte. Cheryl Blossom (Madelaine Petsch) – tweelingzus van Jason – hoort dat ze eigenlijk ooit deel uitmaakte van een drieling. Cheryl bewaart haar dode tweelingbroer trouwens ook nog steeds bij haar in huis, iets waar haar vriendinnetje Toni Topaz (Vanessa Morgan) begrijpelijkerwijs niet heel enthousiast over is.  
Riverdale S05
Veel van de plotontwikkelingen lijken rechtstreeks uit populaire films te zijn geplukt, zoals Psycho (Cheryl en Jason), The Boy (verhaallijn over een bezeten pop), The Skulls (zijlijn waarin Jughead op een privéschool een geheim genootschap op het spoor komt) en The Manchurian Candidate (het hele hersenspoelverhaal). Het belangrijkste ‘geleende’ draadje dat ook doorsijpelt in het vijfde seizoen is een element uit Caché van Michael Haneke: onze vier helden krijgen videobanden (jawel, in Riverdale gaat alles nog met VHS!) toegestuurd met daarop video-opnames van hun huis. Al snel wordt de maker – genaamd ‘the auteur’ – wat creatiever en bloeddorstiger.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Door al die duistere mysteries en intriges zou je bijna vergeten dat onze vier vrienden - Archie, Betty, Jughead en Veronica - op een belangrijk kruispunt in hun leven zijn aanbeland. Archie aast op een plekje bij de marine, Betty overweegt een carrière bij de FBI, en Jughead en Veronica willen allebei doorstuderen. Het lijkt er dan ook sterk op dat hun paden zich binnenkort zullen gaan scheiden (de makers hebben voor later in het vijfde seizoen ook een tijdsprong van zeven jaar beloofd).
Riverdale S05
Maar voor het zover is komt er eerst nog het galafeest, de ultieme afsluiting van hun tijd in Riverdale. Voor Veronica verloopt het allemaal niet zo idyllisch als gehoopt, aangezien de romantische gevoelens die haar vriendje Archie in seizoen vier voor Betty ontwikkelde maar niet minder worden. Het geeft Veronica wel de kans zich van haar meest volwassen, en kwetsbare, kant te laten zien. Dus wie weet, misschien begint Riverdale straks wel echt met een schone lei!
Riverdale S05, vanaf 21 januari 2021 wekelijks te zien op Netflix 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!