Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Riverdale S03E01: eindelijk weer op het rechte pad

  •  
12-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
Riverdale S03
Een moordzaak, een magische sekte, een Gargoyle Koning en K.J. Apa’s wasbordje. Zo kennen we Riverdale weer!
Oh Archie, Archie, Archie. Wanneer je de serie Riverdale bekijkt, is het moeilijk voor te stellen dat Archie Andrews (K.J. Apa) in de stripboeken de spil is waar alles om draait. In de serie is Archie op z’n zachtst gezegd geen groot licht. Zo wordt hij in het eerste seizoen wijselijk buiten het detectivewerk van beste vrienden Betty (Lili Reinhart) en Jughead (Cole Sprouse) gehouden, om het mysterie rond de dood van Jason Blossom op te lossen. Archie had het ook drukker met andere dingen, zoals werken aan zijn ‘muziekcarrière’, intieme onderonsjes met zijn muziekjuf Mrs. Grundy en hete seks met Veronica (Camilla Mendes). Dat Archie het vooral van zijn fysiek moet hebben werd ook een beetje een running gag: geen aflevering was echt compleet als we niet Archies naakte, afgetrainde bovenlijf zouden zien (vrees niet: in de première zien we ook weer genoeg van Archies blote, bezwete wasbordje).
7074.w800.0.2209c9e
In het tweede seizoen maakte Archie waar mogelijk nog minder doordachte keuzes. Om in een goed blaadje te komen bij Hiram Lodge (Mark Consuelos), de papa van Veronica en een beruchte gangster, ging hij voor hem aan het werk als manusje van alles en waande hij zich al snel Henry Hill/Ray Liotta in Goodfellas. Tot Archie zich opeens bedacht en zich tegen Hiram keerde op de meest stompzinnige manier denkbaar: hij bedreigt de meest invloedrijke maffiabaas met een mes. Wat kan daar nou mis mee gaan? Dus werd Archie aan het einde van seizoen twee opgepakt voor de moord die de chauffeur van Hiram op zijn geweten had.
De première van het derde seizoen is zowel een verhaal over vergelding als over verlossing. Zowel Archie als Riverdale staan voor het eerst echt stil bij het feit dat de Archie uit seizoen twee niet een al te beste jongen was. (Het is ook hele verbetering ten opzichte van de manier waarop de serie destijds de verwrongen machtsverhouding in Archies relatie met zijn juf gemakshalve maar negeerde). De aanklager (Penelope Ann Miller) heeft gelijk: Archie heeft een gewelddadig verleden. Dat hij daarnaast een atleet en muzikant is neemt daar niets van weg.
7075.w1500.0.a33315c
Voor de hele serie lijkt de première een frisse start na het schizofrene tweede seizoen, zowel wat betreft plot als karakterontwikkeling. Want is Hermione Lodge (Marisol Nichols) nou Lady Macbeth of juist het zoveelste slachtoffer van haar echtgenoot Hiram? En was het allicht niet beter geweest als Lochlyn Munro, de acteur die Betty’s vader Hal Cooper speelde, al iets eerder dan de een-na-laatste aflevering te horen had gekregen dat hij eigenlijk ook een seriemoordenaar genaamd de Black Hood was?
Aan de start van het derde seizoen is een stuk duidelijker wat er op het spel staat. Archie staat op het punt de gevangenis in te verdwijnen, Jughead – hoofd van de Serpents - is een koning zonder koninkrijk en Betty verwerkt haar mijn-vader-is-een-seriemoordernaartrauma minder goed dan je van Betty zou verwachten. Wanneer je grote zus, Polly (Tiera Skovbye), lid van een sekte genaamd De Boerderij, een betere grip op de realiteit lijkt te hebben dan jij, moet je je toch zorgen gaan maken.
7077.w1200.0.da46fb6
En Riverdale keert eindelijk ook weer een beetje terug naar de Twin Peaks -sferen uit het eerste seizoen, met een mysterie dat ook zo uit True Detective had kunnen komen: want wie is en wat wil de Gargoyle King?  
Kortom: allemaal hoopgevende ontwikkelingen, die voor het eerst sinds tijden weer benieuwd maken naar meer.
Riverdale S03, vanaf 11 oktober elke week een nieuwe aflevering op Netflix
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!