Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Resident Evil S01E01-03: zombies, een Charlie's Angel én Lance Reddick

  •  
14-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Resident Evil
Tv-adaptatie van wereldberoemde videogamefranchise heeft zowel plus- als minpunten.
Foto credits: Marcos Cruz
Waar het adaptaties van Resident Evil  aangaat is het moeilijk om het goed te doen. Blijf te trouw aan de originele videogames, zoals eerder dit jaar bij de film Resident Evil: Welcome to Raccoon City , en je loopt het risico vast te lopen in slaafse loyaliteit. Wees te creatief, en je krijgt alle fans over je heen. Wat dat betreft vond de filmfranchise van Paul W.S. Anderson een redelijk goede middenweg, door een mix van originele en nieuwe (hoofdpersonage Alice, gespeeld door Milla Jovovich) elementen.
De puristen zullen waarschijnlijk niet al te blij zijn met de splinternieuwe Resident Evil -serie, die 14 juli bij Netflix uitkwam. De belangrijkste reden? Het personage Albert Wesker. In de videogames is Wesker één van de centrale schurken. In de serie – en gespeeld door Lance Reddick ( The WireFringe ) - is hij een goedbedoelende wetenschapper, en vader van twee tienerdochters, Billie (Siena Agudong) en Jade (Tamara Smart). Hij is de enige die in 2022 hardop zijn bedenkingen uitspreekt wanneer zijn leidinggevende bij de Umbrella Corporatie, Evelyn Marcus (Paola Núñez, The Son , Bad Boys for Life ), de release van hun nieuwe antidepressivum Joy wil doordrukken. Joy belooft nog beter – en winstgevender - te zijn dan Prozac, maar heeft helaas wel één ‘kleine’ bijwerking: bij een te hoge dosis verandert de gebruiker in een bloeddorstige zombie.
Resident Evil
Toch is juist Wesker een van de belangrijke pluspunten van de serie. Hoe kan het eigenlijk ook anders, met de ontzagwekkende persoonlijkheid van Reddick? De onderkoelde manier waarop hij een boze ouder bij de schooldirectrice de mond snoert is al een masterclass op zich. Een andere trekpleister is Ella Balinska (één van de drie Charlie’s Angels in de recente reboot) als de volwassen Jade Wesker, die in 2036 in Londen onderzoek doet naar het virus dat veertien jaar eerder zes miljard mensen in zombies veranderde. Balinska toont zich een solide opvolger van Milla Jovovich/Alice in de filmreeks.
Resident Evil
Minpunten zijn er ook. Zo laten de special effects, zeker die van de zombiehond, nog wat te wensen over en gaan de makers vooral in het 2036-tijdvak wel heel achteloos met de levens van personages die niet Jade zijn om. Het grootste struikelblok is het tempo. Waar er in de 2036-segmenten nog behoorlijk wat actie zit, verlopen de 2022-scènes frustrerend traag. De eerste persoon wordt aan het einde van de eerste aflevering besmet; toch zijn we aan het einde van aflevering 3 – in een seizoen met acht afleveringen van een uur - nog niet heel veel verder.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Resident Evil
De serie heeft duidelijk meer te vertellen dan de gemiddelde Resident Evil -kloon, maar of de kijker daar het geduld voor op kan brengen...
Resident Evil S01, vanaf 14 juli 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!