Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Rap Sh!t S01E01: televisie in gedurfde vorm

  •  
22-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Rap Sh!t
De nieuwe dramedy van Issa Rae, bekend van Insecure, draait opnieuw om twee jonge vrouwen met ambities en is een geslaagd vormexperiment.
Foto credits: Alicia Vera
Na Insecure (2016-2021) draait de nieuwe serie van scenarist Issa Rae opnieuw om twee vriendinnen die een succes van hun bestaan proberen te maken. Plaats van handeling is ditmaal niet Los Angeles, maar Miami, waar Shawna (Aida Osman) en Mia (KaMillion) bivakkeren. Shawna’s rapcarrière is in het slop geraakt; om de rekeningen te kunnen betalen werkt ze als hotelklerk in een hotel waar ze dagelijks een keur aan vervelende gasten voor de kiezen krijgt. Mia heeft een dochter wier vader goeddeels afwezig is – zij verdient bij met online sekswerk. Totdat de twee Shawna’s muzikale ambities nieuw leven inblazen.
Rap Sh!t toont dit alles via beelden uit de sociale media-pagina's van de vrouwen. Alle scènes zijn gefictionaliseerde beelden, afkomstig uit Instagram-pagina’s en YouTube-kanalen. Rae moet vast hebben gedacht: aangezien we tegenwoordig alles wat we doen filmen, kan dat ook als een treffend uitgangspunt fungeren van een televisiedrama. Dus toont ze schermen in schermen; Rap Sh!t is televisie met het droste-effect. Dat sorteert een verfrissend effect. Veel momenten ogen als uit het leven gegrepen. Hoewel dat voortdurende gebruik van sociale media ook wel iets zegt over hoezeer onze manier van communiceren is veranderd – en dat we in een soort van narcistisch tijdperk leven.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Rap Sh!t
Ook interessant is, in zekere zin, dat Rae de illusie creëert dat personages – net als in het echte leven – zelf bepalen wat je van hen te zien krijgt. Rap Sh!t is in die zin spannende televisie, gegoten in een intrigerende vorm. En met twee personages die – net als in Insecure – mooi complementair aan elkaar zijn. Shawna is bedachtzaam; Mia is extravert. Mia is rechtlijnig; Shawna terughoudend. Samen vormen ze een fijn duo.
Rap Sh!t S01, vanaf 22 juli 2022 wekelijks bij HBO Max
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!