Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Rampvlucht S01E01: overdonderende dramatisering van Bijlmerramp

  •  
28-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
284 keer bekeken
  •  
Rampvlucht
Scenarist Michael Leendertse presenteert een soort dwarsdoorsnede van de tragedie en de geruchtmakende nasleep.
Foto credits: Mark de Blok
De Bijlmerramp uit 1992 staat bij veel Nederlanders nog op het netvlies gebrand en is onmiskenbaar een precair onderwerp. 30 jaar later waagt scenarist Michael Leendertse ( Ares ; Bankier van het Verzet ) zich aan een dramatisering van deze gruwelijke tragedie. Het resultaat is overdonderend. Rampvlucht neemt de kijker weer mee naar toen. Leendertse heeft een soort dwarsdoorsnede geschreven, waardoor de gebeurtenis op 4 oktober van dat jaar - en de geruchtmakende nasleep - wordt getoond vanuit verschillende perspectieven, waaronder die van een dierenarts die in het flatcomplex woont (Joy Delima speelt Asha Willems, lees ook ons interview met de actrice) en een Trouw-journalist (Thomas Höppener speelt Vincent Dekker) die oneffenheden ontdekt in de berichtgeving rondom de ramp.
Rampvlucht manifesteert zich al snel als een drama dat recht wil doen aan de slachtoffers, maar ook als een mysterie, dat het gekonkel en de huichelarij achter de schermen wil tonen, dat leidde tot een parlementaire enquête. Hoewel de makers proclameren dat Rampvlucht geenszins waarheidsgetrouw is, krijg je als kijker toch de indruk dat het misschien wel zo is gegaan; dat dat er zo uitzag, toen er destijds met grote inspanning allerlei pregnante zaken onder het tapijt werden geschoven. Leendertse focust zich op de details: waar vloog het vliegtuig precies langs voordat het neerstortte? Wie zagen dat? Ook de scènes op Schiphol, waar het toestel eerder die dag is volgeladen, zijn uiterst spannend, met Israëlische attachés die de vrachtbrief opeisen.
Rampvlucht
De scènes in de Bijlmer zelf zijn het meest impactvol. Willems is getuige van de inslag, en omdat regisseurs Lourens Blok ( Boy 7 , 2015) en Edson da Conceicao ( De Sterfshow , 2021) hebben gekozen voor veelvuldig gebruik van archiefbeelden in de montage, word je direct meegezogen naar 1992.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Rampvlucht
Rampvlucht is overigens onderdeel van een multimediaal project, waar ook een podcast (die onder meer draait om het journalistieke onderzoek naar de Bijlmerramp), een documentaire en een digitale reconstructie (waarin het vliegtuig digitaal is gereconstrueerd) deel van uitmaken.
Rampvlucht S01, vanaf 29 september 2022 dagelijks (met uitzondering van zaterdag 1 oktober) op NPO 1 en NPO Start
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!