Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Queen Sono S01E01-03: vermakelijk spionnendrama

  •  
29-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Queen Sono
Het Afrikaanse drama is onderhoudend. maar toont enigszins stroefheid in de uitvoering.
Van Carrie Mathison en Elizabeth en Philip Jennings tot James Bond. Het spionagegenre heeft nooit zijn allure verloren. En nu is er dan Queen Sono. In de eerste Afrikaanse Netflix Original vertolkt de Zuid-Afrikaanse actrice Pearl Thusi de rol van een bekwame maar onconventionele geheim agent die op het Afrikaanse continent verschillende intriges oplost.
In Johannesburg werkt Queen voor een geheime operatie-eenheid genaamd SOG en reist ze samen met haar collega Freddy (Loyiso Madinga) van land naar land om de inwoners te beschermen, informatie op te sporen over wapenaanbiedingen voor verschillende militante groepen, en slechteriken te verslaan met stijl en humor. Voor haar familie en vrienden is Queen een kunsthandelaar – al is dat niet bijzonder geloofwaardig. Er hangt wel een schaduw over haar leven. Haar moeder Safiya Sono, politiek activist ten tijde van het apartheidsregime in Zuid-Afrika, is 25 jaar geleden vermoord en de moordenaar wordt nu voorwaardelijk vrijgelaten. Het is Queen's persoonlijke missie geworden om de waarheid te achterhalen.
Queen Sono
De Zuid-Afrikaanse regisseur Kagiso Lediga volgt de traditionele elementen van een spionagethriller, maar nu met een vleugje melodrama en soapperikelen. De matige dialogen en verhaalwendigen daargelaten, poogt het drama om meerdere lagen binnen de huidige Afrikaanse samenlevingen te tonen. Van elementen van racisme en kolonialisme die in de samenleving verankerd zijn, tot wijdverspreide corruptie – zie de scènes in Congo waar een diamantmijn wordt overgenomen door een militie die wil dat de arbeiders de vruchten plukken van hun werk maar tegen een kleine vergoeding, natuurlijk - het is niet hetgeen wat de serie drijft maar het vormt een boeiende achtergrond.
Queen Sono
De charme van Queen Sono ligt mede in de (stereotiepe) schoonheid van de verschillende Afrikaanse locaties. De kronkelende steegjes van Zanzibar, het centrum van Johannesburg, en de rode kleidiamantmijnen. Tevens wordt de mengelmoes aan talen die op het continent worden gesproken belicht: Swahili, IsiZulu, Engels en meer. Toch rust de show op de schouders van Thusi. De charmante actrice belichaamt volledig het rebelse temperament van Queen. Ze gelooft in de missie waarvoor haar moeder stierf, maar ze gaat het op haar manier doen, en het maakt niet uit tegen wiens haren ze instrijkt.
Queen Sono
In het fictieve spionagegenre zijn er weinig zwarte spionnen die internationale intriges oplossen. Queen Sono werpt een spotlicht op Afrika en tegelijkertijd op de zwarte heldinnen van het continent. De serie is een melodramatische toevoeging aan het genre.
Queen Sono S01, vanaf 28 februari 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!