Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Quarantaineservice: Stranger, Spartacus en Penny Dreadful

  •  
15-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Stranger
Netflix uitgespeeld na vier weken thuis? De Lagarde wijst je op de parels in de achterkamertjes van het aanbod.
01. Stranger (2017)
Stranger
Moord, politieke intriges, leugens en plottende personages in iedere hoek. In het Koreaanse misdaaddrama Stranger staat de wereld van de harteloze openbaar aanklager, Hwang Si-mok (Cho Seung-woo), op zijn kop wanneer hij werkt aan een seriemoordzaak. Bijna iedereen heeft een motief, en hij is één van de weinige aanklagers die niet betrokken is bij corruptie. Gelukkig krijgt hij hulp van de optimistische agent Han Yeo-jin (Bae Doona, bekend uit Sense8 en Kingdom) die eveneens de corruptie bij het parket wil aanpakken. Regisseur Ahn Gil Ho omzeilt samen met scenarist Lee Soo Yeon de meeste clichés uit Koreaanse drama’s: geen overbodige romance, maar realistische dialogen, natuurlijk camerawerk, geloofwaardige karakterontwikkelingen en een sterk plot. Hoewel het fictie betreft is de serie waarheidsgetrouw, aangezien president Moon Jae-in zich (nog steeds) inspant om het Koreaanse rechtssysteem te hervormen. Intense chemie, een solide script, en commentaar op de grootschalige corruptie in Zuid-Korea waar loyaliteit botst met morele normen binnen het rechtssysteem. Wat wil je nog meer?
02. Spartacus (2010-2013)
Spartacus
In de visie van showrunner Steven S. DeKnight is het Romeinse Keizerrijk grof, gewelddadig en vol corruptie. De historische, fictieve actieserie toont het leven van de Thracische soldaat Spartacus (Andy Whitfield, de Welshe acteur is alleen in het eerste seizoen te zien omdat hij de strijd tegen lymfklierkanker verloor) lang voordat de mythe werkelijkheid werd. In het eerste seizoen wordt de soldaat tot slaaf gemaakt en geronseld voor de ludus (gladiatorenschool) van Batiatus (John Hannah, Four Weddings and a Funeral), alwaar hij dient te vechten in het amfitheater tot vermaak van het Romeinse volk. Na zijn eerste gevecht sluit hij een deal met Batiatus: roem als gladiator en Batiatus zal hem met zijn vrouw herenigen. De eerste aflevering is enigszins ondermaats, maar al snel word je meegezogen in de strijd van de gladiatoren en de politieke plannen van Batiatus en zijn al even sluwe vrouw, Lucretia (Lucy Lawless, Xena: Warrior Princess). Het zijn de grafische actiescènes, á la de actiefilm 300 (2007), waarmee de serie zich onderscheidt: slow-motion shots en afgetrainde acteurs die meters in de lucht springen om de vijand te onthoofden, waardoor ze sterven met een fontein van bloed die over de camera neerdaalt. Spartacus is een visuele traktatie.
03. Penny Dreadful (2014-2016)
Penny Dreadful
Londen, 1891. De Victoriaanse onderwereld wordt bevolkt door karakters uit Frankenstein, Dracula en The Picture of Dorian Gray. De buitenstaander in deze lugubere wereld is de Amerikaan Ethan Chandler (Josh Hartnett, Pearl Harbor), een scherpschutter in een Wild West-theatershow die door Londen toert. Chandler is van plan om door te reizen naar Parijs, maar de mysterieuze Vanessa Ives (Eva Green, Casino Royale) en de ontdekkingsreiziger Sir Malcom Murray (Timothy Dalton, James Bond in o.a. Licence to Kill) hebben andere plannen. Het gotische drama van schrijver John Logan (Gladiator) en producer Sam Mendes (American Beauty ) creëert een prachtig horrormozaïek door laaghangende mist in steegjes en luxueus ingerichte Victoriaanse zalen, gecombineerd met een vleugje jaren 70 grindhouse horror. Hartnett speelt vol overtuiging zijn rol als terughoudende revolverheld. Dalton vervult de aloude horrortraditie van de oudere, respectabele Britse acteur die gravitas aan het verhaal toevoegt. Green is raadselachtig, maar haar expressieve gezicht en grote ogen blijven je meetrekken in het aangrijpende Victoriaanse horrorverhaal.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!