Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Pretty Little Liars: Original Sin S01E01: fijne hommage aan horror

  •  
28-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
219 keer bekeken
  •  
Pretty Little Liars: Original Sin
Vierde deel uit saga waarin gewiekste tienermeiden elkaar het leven zuur maken speelt zich af in Pennsylvania en zit boordevol knipogen naar de filmgeschiedenis.
Foto credits: Karolina Wojtasik
Original Sin is alweer de vierde titel in de Pretty Little Liars -saga en doet al vanaf de eerste aflevering zijn naam eer aan: in deze slasher zijn de huichelachtige tienerdames uit de titel minstens net zo afschrikwekkend als de entiteit die ze op de hielen zit. Het verhaal speelt zich af in Millwood, Pennsylvania, in 1999 en in 2021. In 1999 wordt er tijdens een oudejaarsfeest – denk qua ijzige sfeer aan Carrie (1976); sowieso is de openingsaflevering een hommage aan Brian De Palma – een jonge vrouw vermoord. 21 jaar later zijn de moeders van Imogen Adams (Bailee Madison) en Tabby Haworthe (Chandler Kinney) deze gebeurtenis nog niet vergeten – en speelt er ook in het heden iets naargeestigs.
Deze terugschakeling naar het verleden biedt showrunner Roberto Aguirre-Sacasa een mooi excuus om de ‘Ik weet wat je toen deed’-kaart te spelen. Aguirre-Sacasa maakt er geen geheim van dat zijn geesteskindje een grote knipoog is naar het horrorgenre, met schuine camerahoeken en verleidelijke soft focus. Pretty Little Liars: Original Sin is barokke televisie. Het ligt er dik bovenop, maar het is wél goed gedaan. Zoals Adams, die zwanger is: een referentie aan Mia Farrow in Rosemary’s Baby (1968). Sterker nog: Tabby kent haar klassiekers en ontpopt zich al snel als een cinefiel pur sang.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Pretty Little Liars: Original Sin
Wanneer ze met haar vriendje in de auto zit en ze iets in de verte ontwaren, dan wil haar lover uit de auto stappen. Tabby fluistert meteen: niet doen, ‘denk aan Zodiac ’. In de klassieker van David Fincher uit 2007 doet een van de slachtoffers dat immers wel. Pretty Little Liars: Original Sin is zich in die zin bewust van zichzelf en van de horrorgeschiedenis. Bovenal oogt het alsof de serie met uiterst veel plezier is gemaakt. Aguirre-Sacasa en zijn talentvolle cast transponeren dit ongebreidelde enthousiasme met veel overgave naar de kijker.
Pretty Little Liars: Original Sin S01, vanaf 28 juli 2022 op HBO Max
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!