Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Preacher S03E01: heerlijk spelen met potsierlijkheden

  •  
25-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Preacher S03
Het geweld, het bloed en de explosiviteit is 'over the top'.
In de slotaflevering van het tweede seizoen van Preacher werd Tulip (Ruth Negga) neergeschoten door spion Lara Featherstone (Julie Ann Emery). Voor haar twee geliefden, prediker Jesse (Dominic Cooper) en vampier Cassidy (Joseph Gilgun), was de wanhoop nabij. In de eerste aflevering van het derde seizoen zien we hoe het duo onderweg is naar Jesse’s geboortegronden in Angelville, waar de intussen gestorven Tulip wellicht weer tot leven kan worden gewekt. Jesse beschikt zelf in ieder geval niet meer over bovennatuurlijke krachten; het zogenoemde ‘Genesis’ is (tijdelijk) uitgewerkt. De in het zwart geklede messias, moet derhalve (ietwat) aardse oplossingen vinden voor zijn problemen.
5844.w2000.0.b3c5bc5
In Angelville treft het gezelschap Jesse’s grootmoeder (gespeeld door Betty Buckley, de psychiater van James McAvoy in Split ), een soort heks met bijzondere gaven. Vorig seizoen zagen we haar kunnen al in een reeks flashbacks: door het toepassen van onbestemde rituelen helpt ze hulpbehoevenden op haar landgoed. De dame beweegt zich voort in een rolstoel, en eet tussen de bedrijven door loeihete pepers. Even verderop op het terrein komt Jesse even later in contact met de man die naar verluidt zijn vader heeft vermoord: tijdens een bijzonder grotesk moment zien we hoe deze beer van een kerel een alligator vilt. Inclusief klotsende geluidseffecten en omineuze muziek. Jesse heeft hem nodig om een middeltje te bemachtigen waar Tulip mee gered kan worden.
5848.w2000.0.7e21bba
Tulip bevindt zich onderwijl in het vagevuur, dat in Preacher gerepresenteerd wordt als een naargeestige sitcom (met een lachband) waarin de bewoners van een appartement voortdurend belaagd worden door de politie. Denk aan David Lynch’ Inland Empire, met personages die wachten op hun eeuwige lot. Want de tijd staat in deze tussenwereld bijkans stil. Naast deze verhaallijn verschaft de eerste aflevering in de vorm van flashbacks nog meer context over Jesse, zijn jeugd in Angelville, en de plek waar zijn grootmoeder vroeger – en misschien ook in het heden, dat is nog onduidelijk – mensen gevangenhield.
5845.w2128.0.7a208ae
Hoe dan ook is Preacher – gebaseerd de gelijknamige stripboekenreeks – nog steeds een serie waarin heerlijk wordt gespeeld met allerlei potsierlijkheden: alles – het geweld, het bloed en de explosiviteit – is 'over the top'. Daar moet je als kijker wel in meegaan. Want net op het moment dat je denkt dat het niet gekker kan vinden showrunners Sam Catlin, Seth Rogen en Evan Goldberg een overtreffende trap. Exemplarisch hiervoor is een man die zich verkleedt als een dalmatiër en beweert dat hij God is. Die komt aan het einde weer opdagen. In elk ander willekeurig verhaal zou dit het begin zijn van een grap, maar in Preacher is zo’n buitengewoon surrealistische verschijning juist bloedserieus bedoeld.
Preacher SS03, vanaf 25 juni 2018 op Amazon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!