Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Pen15 S02E09-10: grote thema’s; tedere behandeling

  •  
27-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
237 keer bekeken
  •  
PEN15 S02
Knap geschreven komediereeks weet opnieuw te ontroeren doordat de makers humor en wasdom op sublieme wijze weten te verbinden.
Het is een aandoenlijk en herkenbaar tafereel: Maya (Maya Erskine) hoort hoe een groepje klasgenoten roddelt over het dragen van goedkope schoenen en kijkt naar de saaie stappers van de jongen op wie ze een oogje heeft, waarop de camera focust op Maya’s voeten, die ze snel wegtrekt. Pen15 draait om bewust worden; hoe tieners zich op een gegeven moment realiseren tot welke klasse – of welke etniciteit of geloofsgroep – ze behoren. Dát zit allemaal verpakt in de bovengenoemde, knap geschreven scène, die de opmaat vormt naar een aflevering over de Holocaust en het existentialisme.
De eerste aflevering van het tweede deel van het tweede en tevens laatste seizoen staat dus in het teken van grote thema’s. En die thema’s behandelen de makers op tedere wijze. Zo vraagt Anna (Anna Konkle) na een les over de Jodenvervolging aan haar moeder: 'Zijn wij joods?' Waarop haar moeder uitlegt dat ze een Duitse achtergrond hebben, maar dat opa vocht tegen de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Anna is niettemin overrompeld door de geschiedenisles en begint zich af te vragen of een god in dit universum überhaupt wel kan bestaan, gezien de gruwelijkheden op aarde. Een joodse klasgenoot heeft daar vervolgens een prachtig optimistisch antwoord op.
PEN15 S02
Ze vertelt hoe we om ons heen moeten kijken, dat de goede dingen misschien wel zijn geboren uit de lessen die we hebben geleerd van het kwade verleden. Hoewel het niet lang duurt voordat materialisme weer om de hoek komt kijken – we hebben immers te maken met pubers. Het is prachtig om te zien hoe Maya, Anna en de rest nog niet the big picture kunnen zien, maar wel een goede poging doen. En ook hoe het feit dat Erskine en Konkle ruim twee keer zo oud zijn als hun medespelers telkens op geestige wijze wordt benadrukt, zoals wanneer een ‘oudere’ jongen om Anna’s telefoonnummer vraagt: ‘Normaal ga ik niet voor jongere meiden, maar jij bent anders.’
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
PEN15 S02
De tweede aflevering staat daarentegen weer in het teken van minder nijpende zaken: cultuurverschillen en masturbatie. Hoewel voor Maya en Anna het ontdekken van hun seksualiteit - een groot thema vanaf het eerste seizoen - op sommige momenten misschien wel het belangrijkste facet van hun leven is. Dat is iets waar menig oud-puber zich in zal kunnen herkennen.
Pen15 S02B, vanaf 26 januari 2022 bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!