Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Pen15 S01E01-02: fijne retro coming of age

  •  
03-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Pen15
Comédiennes Maya Erskine en Anna Konkle herleven hun jeugd in deze hilarische komediereeks.
Het is de zomer van 2000 en actrice Sarah Michelle Gellar – de ster uit Buffy the Vampire Slayer - siert menig tijdschriftcover. Maya (Maya Erskine) en Anna (Anna Konkle) blikken vooruit op het nieuwe schooljaar: ze gaan naar de brugklas. Samen krabbelen ze in het jaarboek, maken ze kleurrijke collages en roddelen ze over wie met wie aan het daten is. Maya verzucht: ‘Ik hoop niet dat ik er hetzelfde uitzie als vorig jaar.’ Want de twee 13-jarige pubers gaan een periode van lichamelijke en mentale transitie tegemoet, en dan is het fijn dat je borsten hebt voor een bh, en scheldwoorden leert waarmee je jezelf ook op taalkundig vlak goed kunt verdedigen.
Actrices Erksine en Konkle – tevens de showrunners – zijn in werkelijkheid de dertig al gepasseerd. De comédiennes werden geboren in 1987 en herleven in Pen15 hun jeugd, omringd door 13-jarige tegenspelers. Dat heeft een hilarisch contrast tot gevolg. Vooral omdat Maya en Anna taal bezigen – zoals het gebruik van het woord 'aanmatigend' – die geenszins kenmerkend is voor jongelingen. Tegelijkertijd gedragen ze zich met hun aandoenlijke spel met poppen en constante gegiechel over jongens uit de klas wel als onvervalste adolescenten.
8997.w1920.0.6f76830
Erskine en Konkle laten geen kans onbenut om de populaire muziek – zo passeert rockband Lit de revue - en andere fenomenen uit hun jeugd te belichten; toen je telefoongesprek ineens afgebroken kon worden en je het dan moest doen met het gepruttel van een modem. Toen jongelingen überhaupt nog tijdschriften kochten. Erskine en Konkle laten met hun zeer humoristische terugblik op hun jongere jaren ook zien hoeveel er intussen, met de komst van smartphones en sociale media, is veranderd. Hoewel je ze niet kan betichten van valse nostalgie: ook in de eerste jaren van het nieuwe millennium was de middelbare school een ware beproeving.
9000.w1920.0.63b73f8
De twee makers leerden elkaar ooit kennen tijdens een studiejaar in Amsterdam, en zijn sindsdien onafscheidelijk. Dat is te zien in elke scène. Erskine en Konkle vullen elkaar op magistrale wijze aan. Eigenlijk is Pen15 niets meer dan een uitvergroting van de aandoenlijke toneelspelletjes van Maya en Anna op de slaapkamer. Maar dan met een scenario, een cast, en een crew. En een geldschieter: Pen15 maakt in de Verenigde Staten deel uit van streamingdienst Hulu. In Nederland is te komedieserie te zien bij Ziggo: de televisieprovider gaat met deze fijne retro ' coming of age ' de strijd aan met Netflix, het bastion van de pubertelevisie.
 
 
Pen15 S01, vanaf 4 april 2019 op Ziggo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!