de Lagarde

Peaky Blinders S06E01: Tommy is een betere man en zit diep in de problemen

  •  
09-06-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
342 keer bekeken
  •  
Peaky Blinders S06
De openingsaflevering geeft een aangrijpend en waardig afscheid aan matriarchaat tante Polly (de in 2021 overleden Helen McCrory).
Foto credit: BBC / Matt Squire / Netflix
Het zesde en laatste seizoen van de BBC-serie Peaky Blinders liet 888 dagen op zich wachten en begint – zoals gehoopt – spectaculair. Het vorige seizoen eindigde met de vraag: wie heeft Tommy verraden? Maar, na het overlijden van actrice Helen McCrory in 2021 vroegen fans zich ook af: hoe zal de serie afscheid nemen van haar personage tante Polly? Polly was het matriarchale hart van de serie en het anker van Tommy. De openingsaflevering geeft in de eerste tien minuten antwoorden hierop.
Vlak na het mislukte plan van Tommy om fascist Oswald Mosley te vermoorden, wordt hij gebeld door iemand van de IRA. Zij hebben de moord tegengehouden en als hij niet nog meer lijken in witte doeken voor zijn deur wil ontvangen, moet hij met hun samenwerken. Bij het derde stoffelijke overschot verandert zijn gezicht en schakelt het beeld naar een foto van tante Polly (Helen McCrory). Het afscheid in de serie is op een adembenemende en cinematografisch prachtige manier gedaan. Tante Polly wordt gecremeerd in een zwarte Roma-caravan tussen foto’s en het olieverfportret dat van haar gemaakt werd in seizoen drie. De cast is een minuut stil. Polly is vermoord door Tommy’s ambities en Michael zweert dat hij wraak op hem zal nemen.
Peaky Blinders S06
Daarna is er een tijdsprong van vier jaar. Tommy is op het eiland Miquelon, een Frans gebied in Newfoundland. Hij heeft een meeting geregeld met Michael en de afgevaardigden van Gina Gary’s (Anya Taylor-Joy, The Queen's Gambit ) invloedrijke oom. De fictieve Uncle Jack is geïnspireerd op de echte politicus en zakenman Joseph Kennedy Sr. uit Boston in de jaren 30.
Peaky Blinders S06
De twee hebben elkaar al vier jaar niet meer gezien en Michael begrijpt niet hoe Tommy met de moordenaars van zijn moeder kan samenwerken. Tommy zit nog met de Chinese opium die hij via de Canadese aanvoerlijnen wil invoeren naar de Verenigde Staten en daar heeft hij Uncle Jack voor nodig. Alleen zit die daar niet op te wachten en dus heeft Tommy een plan bedacht waar hij geen ‘nee’ op kan zeggen.
Peaky Blinders S06
Ook dit seizoen maakt Tommy mentale veranderingen door. Hij heeft alcohol afgezworen en is, naar eigen zeggen, een betere en kalmere man geworden. ‘No more Polly, no more whisky, no more Tommy’, zegt zijn vrouw Lizzie (Natasha O'Keeffe) in Engeland, maar zijn scherpe zakelijke oog is onveranderd.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Peaky Blinders S06
Hoewel Polly niet meer terugkomt, praat Tommy nog wel met haar; juju, geesten, Romani-taal en bijgeloof zijn altijd een onderdeel van de serie geweest. En dat geeft nu de mogelijkheid om het personage van McCrory voort te laten leven in de serie zonder haar. De vraag is: lukt het Tommy om het te redden zonder tante Polly?
Peaky Blinders S06, vanaf 10 juni 2022 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!