Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Overspel S01E01-02: intrigerende Nederlandse thrillerserie

  •  
02-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1200 keer bekeken
  •  
Overspel
Overspel is in alle facetten een attractieve psychologische thrillerserie.
Foto credit: Videoland
Een warme hand, een lokkende blik, en de woordspeling: ‘Dag, Iris Hoegaarde. Fotografe zonder foto’. Het is een korte ontmoeting, maar Iris (Sylvia Hoeks) is meteen geheel overdonderd door de charmante advocaat Willem Steenhouwer (Fedja van Huêt) – en wederzijds.
Vanaf het eerste moment dat de psychologische thrillerserie Overspel werd uitgezonden door de VARA in 2011, was het een daverend succes. Het was terug te zien in de kijkcijfers, maar de serie won ook meerdere Gouden Kalveren (waaronder beste televisiedrama), en in 2013 was er een matige Amerikaanse remake op de zender ABC.
De gevoelige Iris is getrouwd met de brave officier van justitie Pepijn (Ramsey Nasr). De ambitieuze Pepijn heeft zich net vol overgave gestort op een strafzaak rondom de vastgoedmagnaat Huub Couwenberg (Kees Prins). Het is een speling van het lot, maar ze wordt verliefd op de sluwe advocaat Willem. Ondertussen wordt de vastgoedman Louis (Hidde Maas), tevens de zwager van Couwenberg, vermoord. Het wordt een pittige zaak wanneer Huubs zoon Björn (Guido Pollemans) verdacht wordt van de moord, en Willem fungeert als raadsman voor Couwenberg, zijn schoonvader. De (belangen)verstrengeling tussen Iris en Willem leidt tot een warboel van intriges.
Iris en Willem ontmoeten elkaar in het geniep, en zijn voor een korte tijd niet op de hoogte van wat er zich in elkaars leven afspeelt. Voor de eerste ontmoeting gaat Iris zelfs naar een psychotherapeut, en stelt: ‘Soms vind ik mezelf te normaal. Saai bijna. Er is nooit echt wat aan de hand.’ Niets is minder waar, want als kijker ga je al snel mee in de opbloeiende affaire. Ze gaan vreemd, maar je ziet toch de interne worsteling tussen hun lustgevoelens en de liefde voor hun eigen gezin. Iris stort zich dan met schuldgevoelens op de zorg van haar kleine zoon Menno (Redmar Siegertsz), en Willem bekommert zich met de gang van zaken van het kwakkelende restaurant van zijn vrouw Elsie (Rifka Lodeizen).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Hoewel de serie alle elementen van een doorsnee thriller heeft, weet het script van schrijver Frank Ketelaar ( Klem ) je aandacht vast te houden terwijl langzaam meer details worden onthuld. Daarnaast zorgt het uitstekende acteerwerk ervoor dat je wordt meegezogen in hun perikelen. Hoeks, Huêt, Prins en Lodeizen kunnen met ruime stroken hun karakters neerzetten. Het is echter Pollemans met zijn subtiele acteerwerk die opvalt in de eerste twee afleveringen. Hij had snel een karikatuur kunnen worden, gelet op zijn mimiek, zijn gebogen lichaamshouding, en zijn dictie. Björn is namelijk geestelijk geknakt na een ongeluk in zijn jeugd, waardoor hij altijd een kind is gebleven.
Hoewel het raamwerk is uitgezet voor het bedrog, merk je langzamerhand dat de lijnen niet scherp getrokken zijn. Het is een grijs gebied waarin alle karakters handelen, en dat maakt de serie aantrekkelijk. Fraude, geheime berichten, en zinderende spanning. Overspel is een intrigerende thrillerserie.
Overspel, vanaf 3 augustus 2021 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!