Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Over Water S01E01-02: goed gecast Vlaams drama

  •  
04-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
407 keer bekeken
  •  
Over Water
Spannende thriller is her en der over de top, maar wel effectief.
Foto Credits: Toon Aerts
In de Antwerpse haven is het overdag levendig, en 's nachts lenen de dokken zich voor alles wat verboden is. Het is een cliché, maar inherent aan havens overal ter wereld, en daarom ook geschikt voor de nodige portie fictie. Scenaristen Tom Lenaerts (Met Man en Macht) en Paul Baeten Gronda (bekend als Vlaams auteur) laten hun anker zodoende zakken op een unheimische plek, en baseren de gefictionaliseerde verhandelingen van hun personages op waargebeurde verhalen uit de periode 2014-2017. Hoofdpersoon John Beckers (Tom Dewispelaere uit Schneider vs. Bax in een fijne rol), een getroebleerde televisiepresentator, krijgt na zijn zoveelste opname in een afkickkliniek nog één kans: onder zijn schoonvader, een vermaard havenentrepreneur, werken tussen de handel en de schepen.
Na een aanstekelijk en sfeervol intro zien we Beckers’ eerste werkdag. Hij wordt rondgeleid door schoonvader Freddy Michielsen (Herman Gilis), die de rij aan bouwwerken aan de andere kant van het water van context voorziet: die zijn van Patrick De Beco (Kevin Janssens). Maar, zo stipuleert hij: 'Wij zijn klein maar proper.' Beckers vraagt: 'Dus niks dat van de boot valt?' Waarop Michielsen vertelt dat op af en toe Lacoste T-shirts, valse horloges en Chinese parfums na zijn zaak volstrekt legaal is. Hoewel al direct duidelijk wordt dat Beckers zich in een schimmige wereld bevindt, die qua letterlijke en figuurlijk grauwheid memoreert aan films en televisie over de Italiaanse maffia.
8606.w1200.0.febb3bb
In flashbacks wordt vanaf de tweede aflevering getoond hoe het bergafwaarts ging met Beckers; het is bijna alsof acteur Dewispelaere twee verschillende mannen vertolkt. In zijn ontwrichte gezin worstelt zoon Arno (Jeff Hellemans) met zijn liefde voor mannen, heeft dochter Julie (Violet Braeckman) ook haar eigen geheimen en spendeert vrouwlief Marjan (Natali Broods uit Tabula Rasa ) haar vrije tijd met minnaar Kain (Ramsey Nasr uit Overspel en Oogappels ). Gelukkig eten ze elke zondag met patriarch Freddy, totdat deze ineens niet op komt dagen. Wij, de kijkers, weten wel beter. Een nacht eerder moest Beckers na escapades op ‘de bananenboot’ zijn schoonvader oppikken bij dok 32, en was die niet meer bij bewustzijn.
8607.w1200.0.a9bfdf1
Beckers blijkt bovendien chantabel – en diens oud-manager ligt ook nog eens in een door Beckers gehuurd appartement in coma. En dan is er nog Freddy’s stroman Carl (Tom van Dyck als een intimiderende ex-delinquent), die ook één en ander heeft verzwegen. Het zijn merkwaardigheden die langzaam maar zeker aan elkaar worden geknoopt. Zoals een goed neo-noir-drama betaamt is alles met elkaar verbonden. In navolging van de psychologische thriller Tabula Rasa kan je je dit voorjaar opnieuw laten onderdompelen in een goed gemaakte, goed gecaste, en spannende Vlaamse dramaserie. Misschien her en der over de top, maar zonder twijfel effectief.
Over Water S01, vanaf 5 juni 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!