de Lagarde

Outlander S05E01: opmaat naar de Amerikaanse Revolutie

  •  
16-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
Outlander S05
Nu de Amerikaanse opstand nadert, komt er voor Jamie en Claire een einde aan het idyllische leven in de kersverse kolonie Fraser’s Ridge.
Foto credits: Starz / Sony Pictures
Let op! Dit artikel bevat spoilers voor Outlander S04.
Outlander heeft van oudsher een vreemde aantrekkingskracht. Het is enerzijds een romantisch epos dat verhaalt over de onbreekbare band tussen de Britse Claire (Caitriona Balfe) en haar achttiende-eeuwse Schot Jamie (Sam Heughan), waarin het tijdreizen een vleugje fantasy toevoegt. Anderzijds schuwt de serie de barre realiteit van de achttiende eeuw niet, waarbij haar personages meer dan hun portie bruutheid ten deel valt. Het is deze wisselvalligheid die de romantiek extra zoetsappig maakt, en het geweld des te grimmiger. Zo zag het vorige seizoen Brianna (Sophie Skelton), de dochter van Claire en Jamie, terug in de tijd reizen naar het jaar 1766 alwaar ze werd herenigd met haar beide ouders – maar niet voordat ze werd aangevallen en verkracht door de ontsnapte gevangene Stephen Bonnet (Ed Speleers). Kort daarop bleek Brianna zwanger, maar gelukkig hoefde ze zich geen zorgen te maken dat Bonnet het vaderschap kwam opeisen: hij zou omgekomen zijn bij een explosie. Wat ze dan nog niet weet, is dat Bonnet onlangs nog gezien is en het er dus op lijkt dat het leed nog niet geleden is.
Na alle tumultueuze gebeurtenissen in seizoen vier heeft de familie Fraser intussen eindelijk kunnen genieten van wat welverdiende rust. Hun kersverse kolonie Fraser’s Ridge is inmiddels uitgegroeid tot een heus dorp en Claire is gevestigd als de lokale chirurgijn. De eerste aflevering vangt aan in een feeststemming: dochter Brianna treedt in het huwelijk met haar eigen Schot Roger Wakefield (Richard Rankin). Het is een mierzoete opening die fungeert als stilte voor de storm, want al snel duikt Jamie’s beschermheer op. Deze gouverneur Tryon (Tim Downie) schonk de Frasers ooit hun landgoed, en nu komt hij een wederdienst innen: de gouverneur eist dat Jamie een klopjacht opent op de oproerkraaier Murtagh Fraser (Duncan Lacroix). Het enige probleem? Murtagh is natuurlijk Jamie’s eigen peetvader.
Outlander S05
Deze eerste aflevering draagt de titel The Fiery Cross, een verwijzing naar het gelijknamige vijfde boek in de Outlander-reeks van Amerikaanse schrijver Diana Gabaldon waarop dit seizoen is gebaseerd. En zoals de traditie voorschrijft, heeft ook dit keer de kenmerkende leader een prachtige metamorfose ondergaan die alvast verklapt wat gaat komen. Want wat Gabaldons fervente lezers al wisten, wordt nu ook door de openingsbeelden bevestigd: het nieuwe seizoen gaat over de strijd tussen de oprukkende Amerikaanse opstandelingen en de Britse ordehandhavers. Verwacht minder tijdreizen en meer gevechten waarin Jamie een hartverscheurende keuze zal moeten maken: voegt hij zich bij de redcoats, of bij zijn eigen landgenoten?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Outlander S05
Britse regisseur Stephen Woolfenden nam opnieuw in de regisseursstoel plaats voor deze openingsaflevering en ook verstokte Outlander-scenarist Matthew B. Roberts werkte mee aan dit vijfde seizoen. De historische sets werden aangekleed door Stuart Bryce, die al sinds de eerste aflevering bijdraagt aan het rijke decor van de serie. Veel voelt dan ook vertrouwd, waardoor de nieuwste aflevering naadloos aansluit op de laatste uitzending ruim een jaar geleden. Maar wees gewaarschuwd: de Droughtlander, zoals Outlander-fans de wachttijd tussen nieuwe seizoenen zijn gaan noemen, belooft ook na seizoen vijf erg lang te worden. Gelukkig kun je de komende weken nog wel even vooruit met nieuwe afleveringen.
Outlander S5, vanaf 17 februari 2021 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!