Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Orange is the New Black S06: nieuwe setting en oud zeer in sterk seizoen

  •  
27-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Orange is the New Black S06
De opstand heeft grote consequenties in de zesde, op één na laatste reeks van Netflix-hit Orange is the New Black. Een andere setting en nieuwe gevangenen geven het verhaal dankbaar een nieuwe impuls.
(Let op: bevat spoilers uit de vorige seizoenen!)
Net als voor de hoofdpersonages in Orange is the New Black duurt het ook voor de kijker een paar afleveringen voordat de nieuwe situatie duidelijk is. Na de grote revolte in het superieure vijfde seizoen zijn de vrouwen uit Litchfield overgebracht naar een nieuwe gevangenis. Een nieuwe setting betekent dat Piper, Red, Nicky, Taystee, Crazy Eyes en alle anderen zich moeten aanpassen aan de nieuwe mores én de heersende hiërarchie.
6003.w1800.0.3362dfe
Daarnaast zit de FBI, dat de opdracht kreeg de publicitaire nachtmerrie die de opstand voor betere leefomstandigheden veroorzaakte vlug af te ronden, de vrouwen op de nek. Wie waren de aanstichters van de opstand en wie was er verantwoordelijk voor de dood van bewaker Piscatella? De opstand heeft trouwens niet alleen consequenties voor de gevangenen zelf, maar ook voor de bewakers van Litchfield, die weer gewoon aan de slag mogen op de nieuwe locatie waar ze toezicht moeten houden op hun voormalige gijzelnemers.
6004.w1804.0.773ec86
Met hierna nog één seizoen te gaan lijkt showrunner Jenji Kohan ( GLOW , Weeds ) precies te weten welke grote finale haar voor ogen staat. Samen met haar team uitmuntende schrijvers en regisseurs weet ze net als voorheen ook de huidige actualiteit - Trump, de illegalencrisis - subtiel in de lopende verhaallijnen te verwerken en zo de enorme problemen binnen het geprivatiseerde Amerikaanse gevangenisssyteem te belichten.
6005.w1803.0.f0b992c
De focus ligt in het nieuwe seizoen heel duidelijk op de gevangenen die zich aan het slot van de opstand in het oude zwembad van Litchfield bevonden; de andere vrouwen verdwijnen op de nieuwe locatie enigszins op de achtergrond. Dat is een begrijpelijke keuze, want de nieuwe enscenering brengt extra personages met zich mee die voor een aangename nieuwe impuls zorgen, zoals twee oude zussen met een mysterieuze gedeelde geschiedenis en hun 'bully' Badison.
6007.w1803.0.d82456b
De zesde reeks (bekijk ook de trailer ) voelt iets fragmentarischer dan het helder gestructureerde vorige seizoen (dat de drie dagen durende opstand besloeg). En de dagelijkse gevangenisroutine, die we inmiddels wel kennen, neigt bij er vlagen naar om als een sleur te gaan voelen. Maar dat zijn slechts kleine kanttekeningen; Orange is the New Black blijft dankzij de scherpe dialogen, de gelaagde personages, de wrange humor en het uitmuntende acteerwerk ook kwalitatief gezien één van de onbetwiste boegbeelden van Netflix.
Orange is the New Black S6, vanaf 27 juli 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!