de Lagarde

One Day at a Time S03E01-07: ode aan de (Latino-)familie

  •  
09-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
One Day at a Time S03
Ook seizoen drie schuwt de belangwekkende onderwerpen niet, maar de serie is het sterkst wanneer deze zich richt op familiaire problemen.
Onze favoriete Latijns-Amerikaanse familie is terug! In de eerste twee seizoenen toonde One Day at a Time zich een serie met een hart, en met het lef om ook de moeilijkere, actuele onderwerpen te behandelen. In het eerste seizoen kwam dochter Elena (Isabella Gomez) vlak voor haar quinceñera uit de kast, en in het tweede seizoen realiseerde moeder Penelope (Justina Machado), een oorlogsveterane met PTSS, zich dat ze waarschijnlijk altijd aan de antidepressiva zal moeten blijven.
Ook het derde seizoen schuwt de belangwekkende onderwerpen niet. Zo staat de hele tweede aflevering in het teken van #MeToo, wanneer Penelope op de sociale media van zoon Alex (Marcel Ruiz) zijn schunnige, vrouwonvriendelijke berichtjes ziet. Toch is dit één van de mindere afleveringen uit het derde seizoen. De aanpak is te breed, de toon te prekerig. Het is goed dat het onderwerp behandeld wordt, maar de makers brengen niet echt veel nieuws, naast zeggen dat het allemaal ‘moeilijk’ is.
8401.w1800.0.ae82f0a
One Day at a Time werkt het beste wanneer de serie zich richt op familiaire familieproblemen, zoals in het bedachtzame gesprek tussen Penelope en Elena, nadat Penelope heeft ontdekt dat haar dochter haar eerste seksuele ervaring met haar non-binaire geliefde Syd (Sheridan Pierce) heeft gehad.
8402.w1177.0.3da71c1
Dit seizoen is er ook extra aandacht voor de relaties tussen broers en zussen. Zoals die tussen boekenwurm Elena en Instagram-verslaafde Alex, tussen Penelopes temperamentvolle moeder Lydia (Rita Moreno, West Side Story) en haar jongere zus Mirta (Gloria Estefan, ook verantwoordelijk voor de titelsong van One Day at a Time) en tussen Penelope en haar gepamperde babybroertje Tito (Danny Pino, Cold Case, Law & Order: SVU).
8405.w1800.0.3eaf9e3
Maar weinig Amerikaanse series hebben zo’n uitgebreide Latijns-Amerikaanse cast ( Jane the Virgin komt in de buurt). Dit seizoen hebben de makers nog meer grote namen voor gastrollen weten te strikken, zoals naast Estefan ook Melissa Fumero en Stephanie Beatriz uit Brooklyn Nine-Nine (over representatieve series gesproken). Fumero speelt nicht Estrellita, één van Penelopes beste maatjes, tot de vete tussen hun moeders Lydia en Mirta hen uit elkaar dreef. Elena heeft zich als doel gesteld om haar tante/’tia’ Pilar (Beatriz) uit de kast te halen. Want als Elena van de daken schreeuwt dat ze van meisjes houdt, waarom haar ‘tia’ dan niet? Ook showrunner Gloria Calderon Kellett zelf zal later dit seizoen nog haar opwachting maken.
One Day at a Time is een ode aan de Latijns-Amerikaanse familie, inclusief alle eigenaardigheden. Niemand weet die met meer verve te brengen dan Machado als Penelope, zowel een warmbloedige vrouw als een ietwat overbezorgde moeder (Zoon: 'Ik mag nooit uit van je, je bent altijd bang dat ik gemolesteerd word.' Moeder: 'Ben je ooit gemolesteerd?' Zoon: 'Nee.' Moeder: 'Graag gedaan.'), die je met maar weinig dingen blijer kan maken dan met gratis hotelzeepjes. Niet Latino, maar ook altijd even welkom is dokter Leslie Berkowitz (Stephen Tobolowsky), zowel de baas van verpleegster Penelope als de gedoemde geliefde van Lydia.
8403.w1800.0.811e15f
Pandjesbaas/klusjesman Schneider (Todd Grinnell) blijft de zwakke schakel. Zijn blanke heteromanroutine heeft de serie eigenlijk niet nodig.
One Day at a Time S03, vanaf 8 februari 2019 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!