Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Normal People S01E01-03: eigentijdse Romeo en Juliet

  •  
27-02-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
797 keer bekeken
  •  
Normal People
Sublieme boekverfilming van romance tussen twee tieners is een liefdesdeclaratie aan de jeugd van nu.
Foto credits: BBC
Tieners Marianne (Daisy Edgar-Jones) en Connell (Paul Mescal) zijn elkaars tegenpolen. Zij maakt moeilijk vrienden, hij is de rugbyster van de school. Hij houdt zijn mening voor zich, zij uit zich onbeschroomd, ook tegen de leraren. Zij is afkomstig uit een welgesteld gezin, terwijl Connells moeder schoonmaakt. Marianne’s thuissituatie is gespannen; Connell heeft een prachtmoeder. Natúúrlijk worden ze op elkaar verliefd, het is onoverkomelijk. Hoewel de twee elkaar eerst nog zien als incompatibel. Vooral omdat Connnell zijn reputatie niet op het spel wil zetten door met de muurbloem – die eigenlijk helemaal geen muurbloem is – van de klas te daten.
Het is een welbekende premisse, de opbloeiende, verboden liefde tussen twee tieners in Normal People (een verfilming van het gelijknamige boek van Sally Rooney uit 2018). Denk aan Romeo en Juliet , maar dan eigentijds en in Dublin gesitueerd. Rooney geeft in haar roman een nieuwe draai aan de tienerromantiek. Bijvoorbeeld door de rollen later in het verhaal om te draaien, wanneer Marianne en Connell beiden aan een gerenommeerde universiteit studeren. Zij laveert prima in het academische milieu; hij heeft problemen zijn draai te vinden. Maar ook door vraagtekens te zetten bij toxische masculiniteit. Want waarom mogen Connells vrienden niets weten van zijn verliefdheid?
Normal People
Het is een prachtige passage in een van de eerste afleveringen: wanneer Connells moeder het opneemt voor Marianne. Je hebt seks met haar en niemand mag het weten? Belachelijk! Waarmee de boodschap luidt: jezelf zijn is het grootste goed. En wat interesseert jou het wat je vrienden van je echte zelf vinden? Of zoals Marianne op een gegeven moment zegt: ‘Ik denk dat je écht zo bent.’ Maar ironisch genoeg moeten de twee hoofdpersonages dat door veel zelfonderzoek nog achterhalen. Wie ze zijn. Waar ze heen willen. En de prille liefde gaat natuurlijk gepaard met veel seks – en wel met een condoom, gelukkig (dat is niet per se vanzelfsprekend in katholiek Ierland).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Normal People
Want Normal People is ook een zwoel drama, waarin de twee geliefden bij vlagen in een cocon zitten, ver afgezonderd van de buitenwereld die aan hen voorbijtrekt. Wanneer ze samen zijn en het bed delen dan lijkt de tijd stil te staan. Dan is er geen klassenverschil, dan zijn er geen pestpraktijken. Dan zijn er twee mensen die elkaar erg zien zitten. Simpel, sober, zonder opsmuk. Mooi geacteerd, en magnifiek geregisseerd door Lenny Abrahamson ( Room ) en Hettie Macdonald ( Dr. Who ). Ook Alice Birch ( Lady Macbeth ) komt eer toe: haar bewerking van het scenario is subliem, en in zichzelf een liefdesdeclaratie aan de jeugd van nu.
Normal People, vanaf 2 februari 2023 op NPO Plus en vanaf 28 februari op NPO 3
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!