Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

New Amsterdam S01E01-02: aardige ziekenhuisserie voegt weinig toe

  •  
14-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
289 keer bekeken
  •  
New Amsterdam
De nieuwe ziekenhuisserie New Amsterdam is een aardige oefening in het genre, maar een toevoeging is het niet.
Er is een nieuwe patiënt in het ziekenhuis van de streamingdiensten. Het eerste seizoen van New Amsterdam – oorspronkelijk verschenen op de Amerikaanse televisiezender NBC – is nu te zien in het Nederlandse vod-aanbod. In eerste instantie lijkt er vrij weinig aan de patiënt te mankeren: een aardig script, prima acteurs en genoeg vaart om veertig minuten achtereen per aflevering interessant te blijven. Maar nader onderzoek vraagt toch om een behandeling: New Amsterdam voegt weinig toe aan het inmiddels tot genre geworden hoekje televisie dat ziekenhuisserie heet.
Dankzij bonafide hits als ER en Grey’s Anatomy heeft een serie als New Amsterdam bestaansrecht. Maar in plaats van nieuwe invalshoeken te bieden, zien we toch vooral meer van hetzelfde. In de eerste aflevering alleen is er al een uitbraak van C02-gassen bij het VN-gebouw (tijdens een bijeenkomst over klimaatverandering, alsof het er al niet te dik bovenop lag), en alsof dat niet genoeg is breekt op dezelfde dag de pleuris uit in het ziekenhuis waar de serie haar naam aan ontleent (gebaseerd op het Bellevue in New York City). Gelukkig voor ons kijkers belooft het een drukke dag te worden.
New Amsterdam
Dat betekent overigens niet dat het een waardeloze show is. Dr. Max Goodwin is natúúrlijk briljant en het moralisme komt bijna schuimend zijn oren, maar Ryan Eggold (o.a. The Blacklist) speelt zijn blue-eyed held met verve. En wie weet komt er na deze twee afleveringen nog iets van een schaduwkant onder zijn ras-optimistische persoonlijkheid vandaan – maar vooralsnog lijken er wederom twee kampen te zijn: de zuivere dokters met het hart op de goede plaats, en de bureaucraten die alleen maar aan het geld denken.
New Amsterdam
We hebben het eerder gezien, maar dat betekent niet dat het niet leuk is om het nog een keer te zien.
New Amsterdam S01, vanaf 15 februari 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!