Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Narcos: Mexico S02E01-04: don’t get high on your own supply

  •  
15-02-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Narcos: Mexicos
De botsing tussen de ambities van de groeiende DEA en het Mexicaanse kartel leidt tot vuurwerk in dit tweede seizoen.
Let op! Dit artikel bevat spoilers voor Narcos: Mexico S01.
Zoals Michelle Pfeiffers personage Elvira zegt tegen Tony Montana in Scarface: 'Don’t get high on your own supply.' Het is het motto van de Amerikaanse drugsdealers die net vanuit Los Angeles zijn overgekomen om de nieuwste bewerking van coke te pitchen in Mexico: crack. En hoewel deze Californianen zich inderdaad afzijdig houden, hebben de Mexicaanse narco’s tegenover hen geen enkele moeite met het snuiven van hun eigen product. Het blijkt een voorteken, want in seizoen twee van Narcos: Mexico raken zowel gerechtsdienaren als drugshandelaren beneveld door hun eigen ambities.
Narcos: Mexico S01 was een portret van twee kampen in opkomst. Enerzijds werkte de vindingrijke Félix Gallardo (Diego Luna) zich in rap tempo omhoog tot de eerste kartelleider van Mexico, anderszijds vocht agent Kiki Camarena (Michael Peña) van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration voor de mankracht en middelen om Gallardo neer te brengen. De onvermijdelijke botsing tussen de twee leidde tot de ontvoering en gruwelijke executie van Camarena, een beslissing waarvan Gallardo spoedig spijt zou krijgen. Maar hoe groot de omvang van zijn fout was, moest hij nog ontdekken.
Narcos: Mexicos
Wie dacht dat seizoen één een achtbaan was, hoeft van seizoen twee geen adempauze te verwachten. Na alle voorgaande introducties is het schaakbord nu opgesteld, en Narcos: Mexico verspilt geen seconde met het zetten van de eerste stukken. Want ondanks het feit dat Gallardo inmiddels faam en fortuin heeft verzameld, is zijn tomeloze ambitie nog niet verzadigd. Het is niet langer voldoende om mét de Colombianen te handelen – Gallardo wil hen volledig uit de cocaïnemarkt wegspelen. En daarvoor moet hij bereid zijn om flinke risico’s te nemen, want met zijn moord op Camarena heeft hij een gigantische prijs op zijn eigen hoofd gezet. Niet alleen wil de volledige DEA zijn hoofd op een staak zien, ook Gallardo’s eigen ondergeschikten gedragen zich als haaien die bloed ruiken in het water. De kartelleider die zijn imperium eens zo koelbloedig opbouwde met bedachtzame, zakelijke zetten, wordt nu gedreven door een mengeling van ambitie en paranoia. En dat blijkt een gevaarlijke drug.
Narcos: Mexicos
Na de frustrerende strijd die Kiki Camarena in het eerste seizoen moest leveren om respect, financiering en politieke steun uit de Verenigde Staten te ontvangen voor zijn krachtmeting met de Mexicaanse drugsbazen, is de volledige omslag in dit tweede seizoen een opluchting. De nationale persaandacht voor Camarena’s dood heeft man en macht op de been gebracht, het aantal DEA-agenten in Mexico is inmiddels verdubbeld, en een undercover team is ter plaatse onder de naam Operatie Leyenda. Deze speciale 'task force', aangevoerd door agent Walt Breslin (Scoot McNairy, die in de laatste minuten van S01 al even opdook), heeft als enige missie het identificeren en voor het gerecht slepen van alle betrokkenen bij Camarena’s moord. Zijn team speelt hierbij een wetteloos en smerig spelletje – net als de drugshandelaren waartegen ze vechten. Hun missie heeft echter een kortere levensduur dan ze hadden verwacht, want Gallardo heeft nog wat politieke troeven achter de hand. Dit schiet Breslin in het verkeerde keelgat, want zijn zucht naar wraak omvat meer dan de dood van een collega: zijn eigen broer overleed aan drugsgeweld en wat Breslin betreft kleeft ook zijn bloed aan Gallardo’s handen.
Narcos: Mexico S02
Toegegeven, na een sterke openingsaflevering valt de spanning in dit tweede seizoen regelmatig weg. Na de redelijk lineaire opbouw van het eerste seizoen is dit een logisch gevolg van de nieuwe fase waarin de spelers zich bevinden, en de slinksere wijze waarop het spel nu gespeeld wordt. Daarnaast zijn de eerste afleveringen van Narcos: Mexico S02 geregisseerd door nieuw bloed, waaronder Amat Escalante, een filmfestivallieveling die eerder naam maakte met speelfilms Sangre en Los Bastardos, en Marcela Said, regisseur van het bekroonde drama Los Perros. Verwacht naast het gebruikelijke visuele geweld ook ingetogen dialogen, waarin close-ups de onderhuidse spanning langzaam opvoeren. Ook oorspronkelijke Narcos-regisseur Andrés Baiz neemt weer een aantal afleveringen voor zijn rekening, en hij is niet de enige oudgediende die terugkeert. Zo wekt de tijdssprong die Narcos: Mexico maakt naar 1985 Cali’s Pacho Herrera (Alberto Ammann) weer tot leven, en keren ook Gallardo’s oude kompanen Isabella Bautista (Teresa Ruiz), Pablo Acosta (Gerardo Taracena) en Joaquín Guzmán (Alejandro Edda) terug in het verhaal. Deze laatste krijgt meer beeldtijd terwijl hij zijn eerste stappen zet op het pad richting de legende van ontsnappingskoning El Chapo. En dat pad bestaat, zoals het Guzmán betaamt, uit een tunnel.
Narcos: Mexico S02, vanaf 13 februari 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!