de Lagarde

Mozart in the Jungle S04: Muzikale serie die lekker voortkabbelt

  •  
17-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Mozart in the Jungle S04
Dit vierde seizoen neemt Hailey (Lola Kirke) het heft – en de baton – in eigen hand.
De belangrijkste reden om Mozart in the Jungle, nu net toe aan een vierde seizoen, te kijken is zonder twijfel de flamboyante dirigent Rodrigo De Souza (Gael García Bernal). Een spring in het veld en een muzikaal genie, bezeten door een aanstekelijke combinatie van kinderlijk enthousiasme en verwondering, of het nu gaat om muziek, een voorheen onbekende New Yorkse delicatesse of iemand van het andere geslacht.

Ook in het vierde seizoen springt Rodrigo met beide benen tegelijk in het diepe. Met evenveel plezier draait hij een dienst in een Puerto Ricaanse keuken zodat het getalenteerde zoontje van de eigenaar op privéles kan, doet hij - als zichzelf - mee aan repetities voor een nieuw baanbrekend ballet met de titel Ballet Zonder Publiek van een controversiële choreograaf (John Cameron Mitchell), en koestert hij zijn nieuwe functie als ‘vriendje’ van hoboïste Hailey ‘Hai Lai’ Rutledge (Lola Kirke, jongere zus van Jemima uit Girls ).
Zijn echte baan, als maestro voor de New York Sympfonie, wil hij daarbij nog wel eens vergeten. En dat terwijl zakelijk leidster Gloria (Bernadette Peters) zich in steeds onmogelijkere bochten moet wringen om het orkest – en Rodrigo’s andere ambitieuze projecten – draaiende te houden. Wil je een jeugdorkest? Doe een tacoreclame! Stort het dak van het concertgebouw in? Beloof dan om in Japan samen met een robot te dirigeren voor een schatrijke magnaat (Masi Oka uit Heroes).
4515.w2496.0.be1f287
En terwijl zijn voorganger maestro Thomas Pembridge (Malcolm McDowell) bij een kleiner orkest in Queens zijn passie voor dirigeren terugvindt, lijkt de lol er voor Rodrigo een beetje af. Zelfs zijn grote muze Mozart (die te pas en te onpas als geestverschijning opduikt) heeft zich van hem afgekeerd.

Aan muzen heeft Hailey, die aan het einde van het vorige seizoen besloot haar hobo in te ruilen voor een baton, dan weer geen gebrek. Zij wordt overstelpt door ongevraagd advies van vrouwelijke iconen die in het echte leven vaak in de schaduw van hun mannelijke collega’s stonden, zoals Nannerl, het zusje van Mozart. 
4514.w2496.0.2b4a799
Hailey neemt dit vierde seizoen het heft – en de baton – in eigen hand. Was haar romance met Rodrigo nodig? Nee. Maar de relaxte manier waarop ze met de nieuwe status quo omgaat is wel verfrissend (daar kan haar grote zus in Girls nog het één en ander van leren). Ze heeft weinig verwachtingen van deze ‘emotionele vlinder’ en ‘muzikale, magische elf’ met het hart op de tong (‘Ja, ja, we hebben de laatste tijd veel coïtus. Ik ben namelijk haar “vriendje”!’). Alle extra’s zijn een bonus. Al ontdekt ze ook snel dat het vriendinnetje zijn van ‘de beste maestro ter wereld’ als opkomend dirigent ook zo zijn nadelen heeft.

Hemelbestormend is het allemaal niet. Maar Mozart in the Jungle is een fijne muzikale serie die lekker voortkabbelt.  
Mozart in the Jungle S04, vanaf 16 februari 2018 op Amazon
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!