Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Mocro Maffia S04E01: onverminderd spannend en overvol

  •  
28-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
339 keer bekeken
  •  
Mocro Maffia S04
Mocro Maffia is een geoliede machine, aangedreven door een sterk team van veelal jonge talenten. Dat de mand met verhaallijnen wat overvol raakt, is ze vergeven.
Videoland maakte de grote schare fans van haar hitserie Mocro Maffia afgelopen week lekker door de eerste minuut van de eerste nieuwe aflevering vrij te geven: een auto vol met tot op de tanden bewapende mannen wordt geramd door een truck. Pas vrijdagochtend zullen fans ontdekken wat het doel van deze actie is of zelfs wie er in de voertuigen zitten - aan journalisten wordt met klem gevraagd de plottwist niet te spoilen.
Dit online stuntje is kenmerkend voor het team achter Mocro Maffia , dat in het najaar al heel slim een prequel-aflevering lanceerde waarin het nieuwe personage Meltem (Sinem Kavus) wordt geïntroduceerd. Aan het derde seizoen ging eerder de miniserie Komtgoed vooraf, waarin het publiek het gelijknamige getroebleerde tienerjochie (Marouane Meftah) leerde kennen dat allengs een grote rol kreeg. Showrunner Achmed Akkabi weet precies wat hij doet en hoe hij de hype rond de serie op de juiste momenten moet laten oplaaien.
Los daarvan lijkt ook de kwaliteit van de hitserie zelf in seizoen 4 onverminderd hoog te zijn. Er is weinig speelruimte om iets te melden over de eerste drie kwartier zonder de pret te bederven. De kaarten zijn opnieuw geschud na het bloedige slot van de vorige reeks, waarin De Paus (Akkabi) besloot toch het leven van Potlood (Nasrdin Dchar) te sparen. De maffiabaas zint echter wel op wraak na zijn avonturen in de martelcontainer en stuurt Tata (Robert de Hoog) voor een speciale missie richting Duitsland.
Verder lijkt er dit seizoen een (nog) grotere rol weggelegd voor sterke vrouwen in het onderwereldmilieu. Samira (Zineb Fallouk) merkt dat ook zij steeds verder meegezogen wordt in de spiraal van geweld, terwijl de ouders op de school van haar kinderen juist een vuist willen maken tegen de toenemende criminaliteit in de buurt. En wat voor informatie heeft crimefighter Van Jaren (Pierre Bokma) van de in beslag genomen én gekraakte harde schijven kunnen halen?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Was de serie in beginsel nog geïnspireerd op het gelijknamige journalistieke boek over de opkomst van een nieuwe generatie criminelen, inmiddels leiden de verhalen een zelfstandig leven. Natuurlijk zijn er soms overeenkomsten met de realiteit. Maar 'we vertellen een fictief verhaal over een actueel onderwerp, zoals veel kunstenaars dat doen', vertelde Akkabi recent in een interview. 'Onze serie en de realiteit zijn twee werelden.'
Het is trouwens wel fijn dat voor aflevering 1 een 'recap' van de vorige reeks zit. Veel kijkers zullen in beginsel wat moeite hebben de weg weer te vinden in de enorme wirwar aan losse lijntjes. Ook in dat opzicht gaat Mocro Maffia door op de ingeslagen weg trouwens. Gelukkig bewezen eerdere seizoenen dat er uiteindelijk altijd een grote climax of ontknoping in het verschiet ligt.
Mocro Maffia S04, vanaf 28 januari 2022 wekelijks bij Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!